Den nya majoriteten i Sveriges kommuner och landsting (SKL) öppnar för kollektivavtal om rätt till heltid. Den nya rödgröna majoriteten tillträder dock inte förrän i slutet av mars.

– Det är inte otroligt att det blir kollektivavtal om rätt till heltid. Vi i Vänsterpartiet är starka anhängare av kravet och Socialdemokraterna drev kravet i sin valrörelse, säger Emil Broberg, som sitter i SKL:s nuvarande styrelse för V och är gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget i Östergötland.

SKL är arbetsgivar- och intresseorganisation för landets kommuner och landsting. Ledningen för SKL speglar partiernas ställning i landets kommun- och landstingsfullmäktige. Valet i höstas leder till ett skifte av majoritet och styrning av SKL. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har nu egen majoritet. De kommer att ta över vid SKL:s kongress 24 mars.

Vänsterpartiets Emil Broberg säger att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens om att de ska styra SKL tillsammans. Däremot har den nya majoriteten inte utarbetat någon gemensam politik ännu. Det kommer de att göra i början av mars.

En av SKL:s motparter är LO-förbundet Kommunal. Facket hoppas nu på avtal om heltid. I ett pressmeddelande säger Kommunals ordförande Annelie Nordström:

– Vi ser fram mot en ny ledning för SKL i mars. Och vi förväntar oss att Socialdemokraternas löfte om nationella kollektivavtal för heltid i Sveriges kommuner och landsting ska uppfyllas. Med en rödgrön majoritet i SKL finns ingen anledning att vänta. Kommunal är beredda att förhandla fram heltid så fort styrelsen och ledningen är på plats.