Klicka för större bild

Klicka för större bild

Drygt tre miljoner invandrar till EU varje år samtidigt som drygt två miljoner utvandrar från unionen.

Konflikterna i Syrien och Irak har tillsammans med ett tufft ekonomisk läge i Nordafrika och Mellanöstern gjort att många försöker ta sig in i EU.

Den nya EU-kommissionen satsar ännu mer på gränsmyndigheten Frontex som ska täppa till EU:s gräns mot omvärlden.

Detta sker samtidigt som födelsetalen sjunker och en åldrande befolkning gör att det behövs mer arbetskraft. EU vill dock kunna välja ut arbetskraften.  Därför har ett ”blåkort” inrättats som ger vissa högutbildade från övriga världen tillgång till den europeiska arbetsmarknaden. Ett direktiv för säsongsarbete är också på gång som ska reglera förhållandena för de tusentals som plockar frukt och grönsaker i södra Europa.

Flera tar sig dock in över gränsen utan tillstånd, många från krigets Syrien. De tar hjälp av flyktingsmugglare och tar sig ofta över Medelhavet. Men färden är osäker och hittills i år har minst 3 000 män­niskor drunknat, fyra gånger fler än förra året.

Risken är att antalet döda kommer att stiga nästa år.  Italien har nämligen avslutat sin kustbevakningsoperation Mare Nostrum som räddade många båtflyktingar långt ute till havs. Den har nu ersatts av Operation Triton, vars syfte främst är att sätta dit männi­skosmugglare och inte att söka efter flyktingar i nöd på havet.

 

Läs också: