Konflikterna på tyska arbetsmarknaden är rekordmånga och många konflikter har varit inom transportsektorn. Angela Merkel vill tillsammans med socialdemokraterna införa en lag som kan inskränka fackens strejkrätt.

 – Små fack går ut i konflikter som får stora konsekvenser för många människor, sa Angela Merkel förra veckan då hon deklarerade att hon vill införa begränsningar i fackens rätt att gå ut i strejk.

Hennes utspel kom efter ett år där strejkerna blivit allt fler. Förra året var det 1384 konflikter, vilket är det högsta siffran på 20 år. Främst är det transportsektorn där konfliktnivån ökat.

Sedan i april har pilotfacket på Lufthansa gått ut i nio strejker i protest mot förändringar i pensionsavtalet. I samband med den senaste strejken, för några veckor sedan, krävde det tyska flygbolaget en förändring av strejklagarna och ville införa en proportionalitetsprincip.

Samma argument kom det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn med. För två veckor sedan gick lokförarna ut i konflikt. Enligt järnvägsbolaget visade det att fackförbundet GDL ”löpt amok” då de kräver att lokförarna ska få löneförhöjningar på 5 procent samt en förkortning av arbetsveckan till 37 timmar.

Förra veckan hörsammade tyska koalitionsregeringen – Kristdemokraterna och Socialdemokraterna – arbetsgivarnas krav. De presenterade en lag som anses begränsa utrymmet för mindre fackförbund att ta till strejkvapnet i och med att endast tillåta att endast ett fack sluter kollektivavtal per företag.

Det var arbetsmarknadsministern Andrea Nahles – socialdemokrat med förflutet i IG Metall – som la fram förslaget. Enligt hennes sätt att se det kan lagen leda till ett förbättrat samarbete mellan fackförbunden då fack som organiserar mindre yrkesgrupper måste samverka mer med andra.

Pilotfacket Vereinigung Cockpit (VC) rasar dock mot lagen.

– Mindre fack görs maktlösa. Dessutom strider den här lagen mot den tyska konstitutionen i och med att den inskränker strejkrätten. Det här vet den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern, uppger pilotfackets Ilja Schulz.

DGB, tyska LO, som står socialdemokraterna nära hävdar att förslaget inte slår hårdare mot mindre fack men är annars förtegna.

– Vi har lagförslaget men vi kommenterar det inte nu. Det pågår fortfarande förhandlingar, säger Marion Knappe, pressekreterare för DGB, till Arbetet.