För sjunde året i rad arrangeras Världsdagen för anständigt arbete i morgon, tisdag. Fackföreningsinternationalen Ituc arrangerar hundratals aktiviteter i 100 länder jorden runt för att belysa bristen på anständiga arbetsvillkor.

– Alltför många regeringar brister i att skyddande arbetande människor i dag och misslyckas med att bygga en hållbar framtid för kommande generationer, skriver Itucs generalsekreterare Sharan Burrow i ett pressmeddelande.

Arbetslöshet drabbar hela familjen. Hälften av världens familjer har råkat ut för arbetslöshet eller för att familjeförsörjaren, eller försörjarna, har tvingats att gå ned i arbetstid. 1,2 miljarder människor jorden runt lever i extrem fattigdom.

I morgon arrangöreras möten, arbetsplatsträffar och en rad andra aktiviteter för att ställa politiker och direktörer till svars.

I Sverige kommer IF Metall att uppmärksamma kollektivavtalets roll som grunden för ordning och reda på arbetsmarknadedn och som verktyg för tryggare anställningar.