Ett kioskbiträde i Kristinehamn som haft lägre lön än vad kollektivavtalet ger stämmer sin arbetsgivare i Arbetsdomstolen, AD. Arbetsgivaren krävs sammanlagt på 245 000 kronor i skadestånd.

Kioskbiträdet har varit anställd på grillkiosken sedan 2009 och haft drygt 85 kronor i timmen sedan januari 2013. Timlönen för ett kioskbiträde är drygt 129 kronor enligt senaste kollektivavtalet.

Mannen är medlem i Handels och det är LO-TCO Rättsskydd som för hans talan i AD. Han kräver 70 000 kronor i utebliven lön och semesterersättning samt 75 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Även facket kräver ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor för samma brott.

Lönetvister är rätt vanliga hos rättsskyddet, men då handlar det om att parterna gör olika tolkningar av kollektivavtalet, berättar förbundsjuristen Anders Wilhelmsson som för mannens talan i AD.

– Men det är relativt ovanligt att man som i det här fallet helt struntar i att betala lön enligt kollektivavtalet.

Varför tecknar man först kollektivavtal och struntar sedan i att följa det?

– Jag vet inte riktigt vad man är ute efter i det här fallet.

Arbetet har sökt men inte lyckats nå ägaren av grillkiosken för kommentar. Men i tvisteförhandlingarna med facket hävdar han att han haft ett muntligt anställningsavtal med mannen och en del andra anställda med en lägre lön än kollektivavtalets.

– I så fall är det ett kollektivavtalsbrott i sig, säger Anders Wilhelmsson. Det är kollektivavtalsnivån som gäller, och inget annat.