Foto: Mark Lennihan

Foto: Mark Lennihan

Redan innan Iphone 6 släppts anklagas Apple för att ha anlitat ett företag som kränkt fackliga rättigheter och sparkat 24 fackliga mitt under förhandlingarna.

Apple är som vanligt tysta som muren. De säger inget om vilka produkter de ska lansera men har däremot flaggat för att de har nyheter på gång i september. De allra flesta räknar med att det är då som företaget ska lansera sin Iphone 6.

Från fackligt håll är produkten känd sedan länge. Trots att den inte hunnit ut på marknaden har den hunnit bli ett fackligt ärende för Industri all som organiserar industriarbetare över hela världen.

Det globala facket kritiserar Apple för att de använder sig av den filippinska underleverantören NXP som enligt deras uppgifter producerar ett chip som gör det möjligt att trådlöst betala parkeringsavgifter eller varor med den nya mobiltelefonen.

Elektronikföretaget uppges aktivt motverka facklig organisering och i maj i år sparkades 24 fackledare vid fabriken Cabuyao som ligger utanför huvudstaden Manilla. En av de avskedade är Reden Alacantara som är ledare för fackförbundet MWAP.

Det här har fått globala facket Industri all att reagera.

– Arbetarna som är med och tillverkar Iphone 6 förvägras sin rätt att organisera sig och förhandla fram kollektivavtal, skriver Jyrki Raina, ledare för det globala facket Industri all i ett brev till Apples vd Tim Cook.

I brevet kräver han också att Apple löser problemet hos sin underleverantör.

På Apples pressavdelning är man som vanligt tyst. De varken bekräftar eller förnekar att att Iphone 6 ska släppas och vill inte heller svara på frågor om vad som händer hos deras underleverantörer.

– Vi säger ingenting om produkter som inte är ute på marknaden, uppger pressavdelningen.

 

Läs också:

”Otäcka saker” på telefonfabriker