christinaostjusektidningenVilka planer har du för Jusektidningen, Christina Öst, ny chefredaktör från den 6 oktober?

– Det är lite tidigt att säga. Det är en oerhört bra tidning och den tredje mest citerade bland fackförbundstidningar. Tidningen ska bli mer synlig i sociala medier, samtidigt tycker jag att papperstidningen är viktig. Så det handlar inte om antingen webb eller papper utan både och.

Du har både arbetat på en facklig tidning och en tidning ägd av arbetsgivare. Vad är skillnaden?

– Jag är varm anhängare av kollektivavtal och den svenska modellen där parterna pratar med varand­ra. Det är mycket värt att kunna se från olika håll. Jag har svårt att tänka mig att verkligheten är svart eller vit. Det finns många fler färger.

Några fackliga hjärtefrågor?

– Det är i så fall kollektivavtal – att det finns spelregler att följa. Med kollektivavtal följer så mycket. Exempelvis får den utan kollektivavtal mycket sämre pension och kommer bli fattigare som pensionär.

Vad kommer du att tjäna som chefredaktör för Jusektidningen?

– Tillräckligt. Och det är inte för lönens skull jag tagit jobbet utan jag har enbart gått på glädje. Det ska bli roligt och spännade att arbeta på Jusektidningen.

Christina Öst är nu vd för produktionsbolaget Iris Media. Hon har varit chef på tidningarna Civilekonomen och Företagaren.