Den arbetslösa mannen vägrade sälja lotter med motiveringen att han tillhörde Jehovas vittnen. Arbetsförmedlingen drog då in hans ersättning i 45 dagar. DO förbereder sig för att stämma myndigheten, skriver tidningen Kollega.

– När det handlar om religionsfrihet måste man bedöma om det är skäligt att stänga av personen ifråga, och i det här fallet har Arbetsförmedlingen inte tagit tillräcklig hänsyn, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i en kommentar.

En långtidsarbetslös man blev anvisad till Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. I februari fick han besked om att ett lotteriföretag ville träffa honom, skriver tidningen Kollega.

Mannen som tillhör det religiösa samfundet Jehovas vittnen vägrade dock. Att sälja lotter gick emot hans religiösa övertygelse, ansåg han.

Anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin drogs då tillbaka men Arbetsförmedlingen ansåg att han misskött sig och drog in hans ersättning i 45 dagar.

Orimligt, anser DO som nu förbereder en stämning.

– I det här fallet har Arbetsförmedlingen inte tagit tillräcklig hänsyn. De religiöst motiverade förutsättningar som mannen hänvisade till uteslöt honom inte från andra arbeten i någon större utsträckning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg, uppger tidningen Kollega.

DO vill stämma för indirekt diskriminering, vilket är när en arbetsgivare eller myndighet ställer krav som till synes verkar neutrala men som i praktiken kan missgynna en grupp av till exempel religiösa eller sexuella skäl.