Metallstrejk i Sydafrika
En stor metallstrejk rasar i Sydafrika. Fackförbundet Numsa har tagit ut 220000 i konflikt. Arbetsmarknaden i Sydafrika har varit orolig under en lång tid och strejken befaras skada landets ekonomi.
Förhandlingarna om metallarbetarnas löner har brakat samman. I dag, tisdag, tog metallfacket Numsa ut 220 000 medlemmar i strejk.
– Strejken fortsätter tills vi får ett bättre bud, säger Castro Ngobese, talesperson på Numsa, till Bloomberg News.
Facket kräver ett ettårigt avtal med en löneökning på 12 procent. Arbetsgivarna har gett ett bud som ger 8 procentiga lönelyft.
I går uppmanade arbetsgivarnas organisation Neasa facket att återvända till förhandlingsbordet.
– Att utlösa en konflikt i det här läget är helt oansvarigt, sa Gerhard Papenfus, Neasas vd, till Sydafrikansk press och tillägger att konflikten riskerar att skada landets ekonomi allvarligt.
Konflikten utlöses samtidigt som de ekonomiska utsikterna för landet ser allt dystrare ut.
Det har varit många konflikter på landets arbetsmarknad de senaste åren. Detta trots att allt fler har fått bostäder, rent vatten och fattigdomen minskat under den sittande ANC-regeringen.
Men det räcker inte, anser många. Förväntningarna på regeringen har varit större än vad de kunnat leverera. Flera fall av korruption och en växande ekonomisk ojämlikhet har också fått missnöjet att jäsa. I Sydafrika är inkomstskillnaderna bland de största i världen.
Det är främst lantarbetare och gruvjobbare som uttryckt sitt missnöje och facken har försökt att höja deras löner. Men kraven på högre inkomster kommer från en arbetarrörelse som är djupt splittrad. De interna striderna i facket sker på många nivåer.
En av striderna handlar om Cosatus (sydafrikanska LO) koppling till ANC. Vissa förbund, som Numsa, är kritisk till ANC-regeringens politik samtidigt som det pågått en maktstrid om vem som ska leda sydafrikanska LO.
Som om inte det skulle räcka har fackförbunden dessutom börjat konkurrera om vilka som ska organisera olika medlemsgrupper. Metallfacket Numsas nya giv är att de vill organisera alla inom metallsektorn, från gruvarbetare till avancerad verkstadsindustri och kemianställda. Det har stött på patrull från flera andra förbund, bland annat från gruvfacket Num.
Gruvfacket Num utmanas dessutom av ett utbrytarfack, Amcu, som anser att den traditionella fackföreningsrörelsen ställer alldeles för låga lönekrav.
De interna bråken har inte enbart förts med ord utan även fått våldsamma uttryck då medlemmar från rivaliserande fackförbund mördat varandra.
Samtidigt som de stridigheterna pågår måste den sydafrikanska arbetarrörelsen fortfarande förhålla sig till de våldsamheter som utbröt för två år sedan vid Marikanagruvan.
Under en vild strejk vid platinagruvan i nordvästra Sydafrika sattes tungt beväpnad polis in mot arbetarna. De öppnade eld med automatvapen. 34 människor dog.
Läs även:
ANC fortsätter styra splittrat Sydafrika