ANC:s ledare Jacob Zuma röstade i går i valet där partiet som väntat vann. Foto: AP

ANC:s ledare Jacob Zuma röstade i går i valet där partiet som väntat vann. Foto: AP

 

ANC vann valet men framför sig har partiet flera svåra problem att ta tag i. Korruption, ökad ojämlikhet och en splittring i fackföreningsrörelsen är några av utmaningarna.

Nästan 60 procent av rösterna gick till ANC, enligt preliminära siffror som Reuters hänvisar till. Det är femte gången partiet får makten sedan Sydafrika blev en demokrati 1994. Men problemen i den sydafrikanska arbetarrörelsen hopar sig.

ANC och det sydafrikanska facket Cosatu, motsvarande LO, ingår i en allians, vilket har gjort att konflikterna inom fack och politik spiller över åt vardera håll.

För ANC är problemet att väljarna är missnöjda med att de inte levererat större förbättringar av levnadsvillkoren. Vissa framsteg har gjort. Miljoner har fått hus, vatten och elektricitet och fattigdomen har minskat. Samtidigt har de ekonomiska skillnaderna ökat. Sydafrika är ett av världen mest ojämlika länder. En korruptionsskandal där president Jacob Zuma varit inblandad har dessutom solkat ner partiets rykte.

Inom facket Cosatu finns också många interna problem.  Ett är avsättandet av den förra generalsekreteraren Zwelinzima Vavi. För drygt ett år sedan anklagades han för att ha haft en sexuell affär med en anställd, sommaren 2013 suspenderades han.

– Det gillade inte fackförbundet Numsa som såg det som en ursäkt att bli av med honom eftersom han kritiserat ANC hårt för dess korruption, säger Birgit Birgersson-Brorsson, internationell sekreterare på IF Metall som deltog i ett seminarium om Sydafrika som anordnades i dag, torsdag, av Palmecentret och LO.

Metallfacket Numsa är, med sina 340 000 medlemmar, det största förbundet i Cosatu och de kräver att Zwelinzima Vavi ska återfå sin post.

Fackförbundet Numsa har dessutom gjort sig ovänner med det tunga gruvfacket Num då de sagt att de i framtiden även ska organisera gruvarbetare.

Striden om vem som ska organisera vem har blossat upp samtidigt som ett annat fackförbund, Amcu, som står utanför Cosatu, lockat över gruvjobbare till sitt fack. Amcu ställer högre lönekrav och anklagar Num för att ligga för nära ANC. Våldsamma sammandrabbningar har dessutom skett mellan facken.

Peter Jansson på LO, som jobbat med projekt för att stärka det sydafrikanska facket, tycker sig se en radikalisering av Cosatu.

– Det märks inte minst i deras retorik under till exempel första maj-talen, men även under kongressen i december förra året. Då fanns ett förslag att Cosatu skulle gå med i det kommunistiska världsfacket, säger han.

Sydafrikakännaren Roger Hällhag tar upp ytterligare en växande spänning.

– Facket står nu mitt i en häxkittel. Det finns en massa besvikna som har jobb men inte fått sina förväntningar om en bättre ekonomi infriade. Sedan finns en massa människor som står utanför den formella arbetsmarknaden. Det råder en konflikt mellan insiders och outsiders, säger han.

Inte heller relationerna mellan ANC och Cosatu på central nivå har varit särskilt goda senaste tiden. Facket har kämpat, och förlorat, mot ANC som infört subventioner för ungdomsjobb samt skapat möjligheter för bemanningsbolag.

Splittringen i arbetarrörelsen har spätts på ytterligare i och med att metallfacket Numsa i slutet av förra året deklarerade att det ska starta ett nytt arbetarparti som ska lanseras i mars 2015. Det kan inte ses som annat än en direkt utmaning mot ANC.

Birgit Birgersson-Brorsson beskriver det som att facket säger vad många tidigare tyckt, att de tröttnat på den omfattande korruptionen i landet.

– Det kommer att bli intressant framöver, fortsätter hon.

 

Läs också:

Splittring hotar Cosatu

Nya våldsbrott vid gruva i Sydafrika