Säkerhetsvakter avfyrade gummikulor och minst tretton personer skadades i samband med ett bråk vid en gruva i Sydafrika. Två olika fackförbund är i konflikt med varandra.

– Kring 1000 personer gick till attack mot fyra personer i ett fackföreningskontor, säger polisens talesperson Thulani Ngubane till tidningen Cape Argus.

De fyra personerna var anställda vid Anglo American Platinums (Amplats) gruva vid Rustenburg i Nordöstra Sydafrika.

Bråket uppstod då de fyra som är med i metall- och gruvfacket NUM ville återta sin fackexpedition som varit stängd sedan december förra året på grund av våldsutbrott.

Att gruvfacket NUM återigen vill börja organisera arbetare vid gruvan väckte ont blod hos ett annat gruvfack, Amcu, som krävde att företaget skulle tvinga bort dem.

Det urartade sedan i ett bråk och säkerhetsvakter från gruvbolaget avfyrade gummikulor mot de protesterande gruvarbetarna.

Enligt Sydafrikanska tidningsuppgifter skadades tretton personer, varav fyra säkerhetsvakter. Flera av de skadade uppges vara träffade av gummikulor och några har tvingats söka vård efter att ha blivit huggna med machetes.
Den senaste tiden har det förekommit ett flertal vilda strejker i gruvor i Sydafrika.

I augusti förra året sköts 34 gruvarbetare till döds av polisen vid Marikana gruvan i nordvästra Sydafrika. Även i detta fall fanns en bakomliggande konflikt mellan de två facken. Amcu är ett utbrytarfack som anser att det gamla facket, NUM, inte har gjort tillräckligt mycket för att höja gruvarbetarnas löner.

Konflikten mellan de båda gruvfacken har också kommit att sätta sina spår i Cosatu som är den stora fackliga centralorganisationen i Sydafrika som har nära band till regeringspartiet ANC.

• Splittring hotar Cosatu

• 30 döda i gruvstrider i Sydafrika

• Strejkande ska ha skjutits i ryggen