Första dagen på sommarjobbet. Arbetsledaren Anita Hagberg tittar ut över gruppen och utbrister:

– Var är tjejerna?

Det första gänget består enbart av killar. Innan sommaren är slut kommer ytterligare tre grupper. I Sundbyberg är alla mellan 16 och 18 år garanterade två veckors sommarjobb.

– Det är bra att det finns en garanti. Man vill tjäna pengar på sommaren, säger Alfred Viberg, 17.

Anita Hagberg bor på andra sidan kommungränsen i Stockholm, närmare bestämt i stadsdelen Älvsjö. Hon har en 16-åring hemma som inte har fått sommarjobb.

– Jag hörde att det var 380 sökande på 80 sommarjobb, berättar hon.

Sundbyberg har haft garantin i fyra år. I år får runt 700 ungdomar jobb. Drygt 200 anställs av kommunen. Resten får sommarjobb, framför allt i privata företag. Kommunen samlar in och fördelar jobben och gör stickprover på arbetsplatserna.

Arbetsdagen är sju timmar. Lönen är 66 kronor i timmen plus 15:40 i semesterersättning – oavsett ålder.

– Tanken är att de äldre ungdomar­na ska ha en drivkraft att söka andra sommarjobb. Om de har haft jobb i ett par somrar har de skaffat sig erfarenheter och referenser. De har lättare att få andra jobb, säger Linus Warrenstein, som är koordinator för sommarjobben i Sundbyberg.

Av de privata företagen tar detaljhandeln emot flest ungdomar. För många blir sommarjobbet en inkörsport till extrajobb på kvällar och helger. Linus Warrenstein räknar med att något femtiotal ungdomar har fått mer jobb efter sommarjobbet.

Arbetet träffar ungdomar hos det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren. Deras sommarjobb startade med information och utdelning av arbetskläder. Alla kom i tid på morgonen, men när de återsamlas efter lunch på ett nytt ställe fattas några. De hade svårt att hitta.

– Tider är viktiga. Om ni får en tid ska ni hålla den. Det är bättre att komma en halvtimme för tidigt än en halvtimme för sent, särskilt om ni inte är säkra på att hitta, säger handledaren Semir Yebio.

Han har precis blivit klar med sin lärarexamen. Det här är hans sommarjobb. Fram till den 15 augusti ska han ta hand om fyra olika gäng.

För två ungdomar är det här första sommarjobbet. Anas Benzine, 16, hade jobb i två veckor på demens­boendet Ekbacken förra sommaren.

– Det var jobbigare för psyket, tycker han.

Han engagerade sig i de gamla och funderade efter jobbet på hur de hade det. Ur den synvinkeln är det enklare att pröva på fastighetsskötsel. Han behöver inte ta med jobbet hem.

Dessutom har han redan en fot inne i branschen. Han har gått ett år på bygg- och anläggning på gymnasiet och hoppar in som fastighetsskötare i en bostadsrättsförening tre eller fyra kvällar i veckan.

– Det är kul för att det är så omväxlande. Man är inte bara snickare utan man får göra allt möjligt.

Sommarjobb

Minst 80 000 ungdomar får feriejobb på kommuner och landsting i sommar. Det är vad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) räknar med.

Antalet kommunala sommarjobb har nästan tredubblats bara sedan 2008.

SKL räknar med att två av tre sökande i hela landet fick sommarjobb hos kommuner och landsting förra året.

Enstaka kommuner har sommarjobbsgaranti. Garantin har införts i några kommuner med röd eller rödgrön majoritet. Luleå, Sigtuna, Nynäshamn, Södertälje, Botkyrka, Oskarshamn, Emmaboda och Sölvesborg är några exempel.