Förhandlingsklimatet är ödelagt efter ett hotfullt sms, hävdar norska facket. En strejk på Norwegian rycker allt närmare.

– Läget är oförändrat. Om tidigast fem dagar kan det bli strejk, säger Hans-Erik Skjæggerud, ordförande för norska fackförbundet Parat som organiserar kabinanställda.

Facket hotar att ta ut 1 230 anställda – 1 000 i Norge och 230 i Danmark – i strejk.

Förra veckan bröt förhandlingarna samman efter att flygbolaget skickat ett sms till personalen där de varnar för massuppsägning om de går ut i strejk.

I Norge skulle alla baser, utom på den stora flygplatsen Gardemoen, stängas. I Danmark skulle de anställdas föras över till ett bemanningsbolag och personatlrabatten på flygresor skulle dras in.

– Det sms:et ödelade förhandlingarna fullständigt, säger Hans-Erik Skjæggerud som reagerat starkt över meddelandet som han kallar ett hot mot medlemmarna.

Norwegian tillbakavisar dock att sms:et var ett hot.

– Vi ser det som information. Vi förklarar bara konsekvenserna av en strejk och det är något som vi har informerat tidigare om.

– Det är väldigt tråkigt om det har uppfattats som ett hot. Vi är väldigt beroende av våra anställda och måna om att de ska ha det bra och trivas, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, flygbolagets informationschef.

I samband med konflikten har en av de anställda liknat Norwegian med lågprisbolaget Ryanair som är kända för att aktivt motarbeta facket.

Hans-Erik Skjæggerud tycker dock att det är att gå för långt.

– Ryanair motarbetar facket aktivt och sparkar de som organiserar sig. Det gör inte Norwegian, men sista tiden har de blivit allt oseriösare och använder sig av maktspråk, säger han.

Fackets huvudkrav är att det ska bli ett gemensamt kollektivavtal för norska och danska kabinanställda och ha ett ökat medbestämmande i hur tjänstepension ska hanteras.

– Vi vill också att företagets princip ska vara att man använder sig av fast anställd personal för att täcka de fasta behov som finns, säger Hans-Erik Skjæggerud.

Norwegian säger att man var öppet för förhandlingar men att den fackliga motparten ville gå till medlare istället. Flygbolaget vill också ha olika avtal i olika länder.

Några nya förhandlingar är inte inplanerade. En strejk spås få stora konsekvenser i Danmark och Norge. Flygtrafiken i Sverige, där inte kabinpersonalen är uttagen i konflikt, tros påverka flygtrafiken marginellt enligt flygbolaget.

Det senaste året har det stormat flera gånger mellan fack och företag och det har varit flera utspel om konflikt som i grunden handlar om hur företaget ska organiseras i framtiden. Bolaget vill använda sig av bemanningsföretag då de expanderar medan facket vill att en större del personalen ska vara direktanställda.