Flygbolaget Norwegian säger upp all kabinpersonal i Sverige och de erbjuds jobb hos bemanningsföretaget Proffice. De som tackar nej till Proffice-anställning riskerar att förlora jobbet på grund av arbetsbrist.

– Vi omorganiserar och ingen behöver bli utan jobb. Villkoren och lönen blir densamma i den nya anställningen, säger Krister Aarnio, vd för Norwegian i Sverige.

Norwegian har 52 kabinanställda i Sverige och dessutom finns 250 kabinanställda hos Proffice Aviation. Det är de 52 som nu blir av med sin anställning hos Norwegian.

De kabinanställda hos Norwegian i Sverige kommer 3 januari att få erbjudande om jobb hos Proffice. De som säger ja flyttas över 17 januari. Krister Aaarnio säger att det blir en ny situation för dem som tackar nej. De riskerar att bli av med sina jobb på grund av arbetsbrist eftersom Norwegian i Sverige inte längre ska syssla med kabinverksamhet, enligt honom.

Fackets beskrivning är en helt annan.

– Där står vår vd som en liten ängel och förklarar hur duktig han är som räddar jobben och erbjuder nya jobb som det inte går att tacka nej till. Det är tyvärr fullt lagligt att göra på det här sättet, men den moraliska sidan kan man diskutera, säger Lars Kristoffersson, ordförande för Unionenklubben på Norwegian, till tidningen Kollega.

Susanne Boronkay, ombudsman hos Unionen i Stockholm, vänder sig mot den svenska vd:ns inställning. Till tidningen Kollega säger hon att det är oförskämt att prata om samma villkor hos bemanningsföretaget. Enligt henne kommer kunden varje dag att bedöma de bemanningsanställda. De bemanningsanställda kommer att gå på tå hela tiden och det blir lågt i tak på jobbet enligt Unionens ombudsman. Hon säger att det blir en stor förändring av kabinpersonalens trygghet och om Norwegian inte längre vill anlita Proffice Aviation kan flygbolaget ta kabinpersonal från ett annat bemanningsföretag.

Fack och arbetsgivare har även olika syn på vilka förändringar som de kabinanställda får.

Fackets Lars Kristoffersson säger att bemanningsavtalet innebär att de kabinanställda bara garanteras 12 lediga helger per år och det innebär en minskning med fem lediga helger per år .

Vd Krister Aarnio säger visserligen att detta kommer ske, men det handlar inte om övergången till Proffice. Enligt honom sker det här för att facket sagt upp lokala avtal och han tror det handlar om att fackets försökt sätta press på företaget men misslyckats med det.

– Facket spelade ett högt spel och förlorade, säger Krister Aarnio.

I tidningen Kollega säger fackets Lars Kristoffersson att tiden för utcheck – den betalda tiden efter landning – minskar från 30 till 20 minuter.

Vd Krister Aarnio säger att det inte alls är så. Enligt honom ökar tiden för utcheck från 20 till 30 minuter.