När lasten skulle lossas i frihamnen i Malmö klämdes en anställd så illa att han bröt både käke, bröstben, nyckelben och revben. Nu döms arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott, men den skadade får inget skadestånd.

Det var den 28 februari 2011 som olyckan inträffade. De anställda hos Copenhagen Malmö Port lossade plåtrullar från ett fartyg med hjälp av lyftkran och ett lyftredskap med en 800 kilo tung pik som fördes in i rullarna. Plötsligt kom piken i svängning och klämde en av de anställda mot plåtrullen så att han drabbades av en rad benbrott i ansikte och bröstkorg.

Enligt åklagaren kunde olyckan ha undvikits om företaget gjort tillräckliga riskbedömningar och haft tydliga skriftliga instruktioner för hur arbetet skulle ske på ett säkert sätt. Det har också tidigare skett tillbud vid lossning med piken som inte utretts av arbetsgivaren. Efter olyckan har riskbedömningar genomförts och arbetssättet ändrats vid lossning.

Copenhagen Malmö Port ansåg dock att nödvändiga riskbedömningar genomförts. Företaget nekade också till att det fått rapporter om tidigare tillbud vid lossning, och ansåg inte heller att arbetet var så riskfyllt att de krävdes skriftliga instruktioner.

Malmö tingsrätt gick dock på åklagarens linje. Domstolen konstaterar att den ansvarige chefen agerat oaktsamt när han inte gjort tillräckliga riskbedömningar, utfärdat skriftliga instruktioner och utrett rapporterade tillbud. Genom oaktsamheten har han gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott och orsakat den anställdes skador.

Åklagaren hade begärt en företagsbot på 500 000 kronor, men tingsrätten fastställde beloppet till 400 000 kronor.

Den skadade mannen krävde dessutom 20 000 kronor i skadestånd för den kränkning han utsatts för genom olyckan och genom att arbetsgivaren inte gjort vad som krävdes för att förhindrat den. Det kravet godtog dock inte domstolen.

För att skadestånd ska bli aktuellt krävs det antingen att det finns uppsåt och avsikt bakom en handling, eller att någon varit grovt vårdslös, anger domstolen i domen, och konstaterar samtidigt att så inte varit fallet.