En ny undersökning från försäkringsföretaget Afa bekräftar att barn ökar risken att bli sjukskriven mycket mer för kvinnor än för män.

Kvinnor har högre sjukfrånvaro än män, men frågan om vad det beror på har fått olika svar i rader av studier genom åren.

I höstas lyfte Försäkringskassan fram barnafödande och kvinnors större ansvarstagande för barnen som en bidragande orsak.

När Försäkringsbolaget Afa i dag, fredag, presenterar en egen undersökning av mäns och kvinnors sjukskrivningsmönster tycks den bekräfta att barn är en viktig faktor bakom kvinnors högre sjukskrivningsrisk.

Bland privatanställda arbetare som inte har barn under tolv år finns ingen skillnad i sjukskrivning mellan män och kvinnor. Eller rättare sagt, kvinnorna i den här gruppen har en procents lägre risk för lång sjukskrivning än männen (uppgifterna gäller personer under 46 år som hade sjukperioder längre än tre månader under år 2012).

Bland de privatanställda arbetare som har ett barn i åldern två till sex år är risken för lång sjukskrivning förhöjd för både män och kvinnor – men här finns plötsligt en mycket påtaglig könsskillnad. Kvinnorna löper 40 procent högre risk för sjukskrivning än männen i samma situation.

Mönstret är likartat för kvinnor som arbetar inom kommuner och landsting. Skillnaden är att kvinnor inom den här delen av arbetsmarknaden har högre sjukskrivningsrisk än sina manliga kollegor även utan att ha barn, en skillnad som sedan förstärks när det finns barn med i bilden. I den nya rapporten framstår könsskillnaderna i sjukfrånvaro generellt som större i kommuner och landsting än i privat sektor, något som stämmer överens med tidigare undersökningar från Afa. Men eftersom männen är få inom denna kvinnodominerade del av arbetsmarknaden är Afa försiktigt med att dra långtgående slutsatser av skillnaden.

Den hälsorisk som barn tycks föra med sig för privatanställda mödrar i LO-kollektivet är tydligast för dem som har ett barn i åldern två till sex år. Bland de kommun- och landstingsanställda kvinnorna är ”barneffekten” störst för dem som har två barn, varav det yngsta är mellan två och sex. I gruppen med tre barn, varav det yngsta i åldern två till sex år, är kvinnornas förhöjda risk för sjukskrivning däremot lite mindre, vare sig de är privat eller kommunalt anställda.

– De som skaffar tre barn tycks ha bestämt sig. De gillar verkligen det här med barn, säger Michel Normark, analyschef vid Afa.

Afas statistik ger i stora drag samma bild av sjukskrivningsmönstren som Försäkringskassans, men den är särskilt intressant ur ett LO-perspektiv. De privatanställda arbetarna respektive de kommun- och landstingsanställda syns nämligen var för sig, och Afa har en mängd uppgifter om sjukskrivningarna för olika yrken och diagnoser.

Dagens rapport visar bland annat att de som drabbats av sjukdomar i rörelseorganen, så kallade muskuloskeletala diagnoser, oftare än andra har haft flera långa sjukskrivningsperioder.

– Får du en muskuloskeletal sjukdom – den vanligaste diagnosen inom de grupper Afa försäkrar – är risken stor att du blir dålig igen, säger Anna Weigelt, analytiker vid Afa.

I vissa yrken är risken för lång sjukskrivning kraftigt förhöjd för både män och kvinnor. Städare och fönsterputsare är ett tydligt exempel.

Andra fysiskt krävande jobb – främst metallarbetare och gruppen ”övrigt industriellt arbete” – framstår som farligare för kvinnor än för män, ett resultat som känns igen från tidigare undersökningar. Arbetsmiljöverket presenterade i höstas en studie om varför kvinnor löper större risk för muskuloskeletala problem i sådana yrken än män, och fann att det inte berodde så mycket på att kvinnor skulle vara svagare fysiskt som på att de har mer ensidiga, repetetiva arbetsuppgifter än männen. Dessutom är arbetsplatserna i en del fall designade med män som utgångspunkt, varför kvinnor, som är kortare, belastas mer.

För män visar den nya rapporten från Afa på en slående skillnad i sjukdomsmönstren mellan privatanställda och anställda inom kommuner och landsting. Medan psykiska sjukdomar och beteendestörningar står för en ganska liten del av sjukligheten bland de privatanställda männen är de den vanligaste orsaken till att män i kommuner och landsting är sjukskrivna länge.