Torun-webbtopp

I Sverige blir det en fråga om bevisföring. I Uganda en fråga om liv och död.

Finansminister Anders Borg var i veckan först med att besöka Uganda. Landet vars president Museveni just undertecknat den hårt kritiserade lagen som innebär att homosexuella kan straffas med livstids fängelse.

Borg valde att inleda besöket med ett möte tillsammans med gayaktivister. En bra och viktig markering. Samtidigt är det svårt att höra någon egentlig tydlighet i hans intervju i Ekot samband med besöket. Där säger han sammanfattningsvis att om förtrycket av hbtq-personer eskalerar i samband med implementeringen av lagen, kommer Sverige agera kraftfullt.

Att lagstifta om fängelsestraff, förbud mot reklam med homosexuella och krav på angiveri är nog tydliga signaler på att situationen i Uganda gör just det, eskalerar.

Därför behöver Sverige agera nu. Även på hemmaplan. För samtidigt som lagen undertecknades av presidenten, publicerade SVT en intervju med Baker Katumba. Han flydde till Sverige efter att familjen fått reda på att han levde tillsammans med en man. Nu ska han utvisas, trots hoten om att straff väntar i Uganda, eftersom Migrationsverket inte tror på hans berättelse. För Katumba spelar det ingen roll hur många gayaktivister Borg hälsar på i Uganda. Det han behöver är att högst ansvariga för utvisningen, Sveriges migrationsminister Tobias Billström, slutar leka tysta leken.