CigdemAslan_1406Çiğdem Aslan är kurd, född i Istanbul men bosatt i London. Efter att ha sjungit i She’koyokh – en mer turk- och grekinfluerad klezmergrupp – solodebuterar hon med albumet Mortissa. Hon sjunger intensivt, innerligt och lite sorgset om ämnen som kärlek, droger och ”mortissa”(hur ska ordet böjas i plural?) = levnadsglada, starka och oberoende kvinnor. Musiken (bl a bouzouki, klarinett, violin, gitarr, darbuka, riq och andra trummor) är rebetika, som mest förknippas med Grekland men också har rötter i Turkiet. Mer riktigt är att beskriva rebetika som turk-grekiskt blandad underklassmusik – jämför med blues, flamenco, fado och tango – från Pireus, Smyrna och andra hamnstäder på bägge sidor om Egeiska havet. Çiğdem Aslan (förnamnet ska uttalas Chídem, alltså med betoning på i) sjunger så att sångernas budskap (t ex en turkisk Robin Hood och kvinnor utan sjal) färdas från det tidiga 1900-talets hamncaféer till demonstrationerna på Taksimtorget i dagens Istanbul.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Mortissa

Artist: Çiğdem Aslan
Skivbolag: Asphalt Tango

Çiğdem Aslans debutalbum Mortissa finns på Spotify. Men för att riktigt hänga med (när man inte förstår grekiska eller turkiska) behövs det fysiska albumet med engelska översättningar av sångtexterna.

Se och hör Çiğdem Aslan sjunga en av låtarna från debutalbumet, Uşakli Kiz (Flickan från Uşak), på klubben Vortex i London. Finns på YouTube.
Se och hör henne också – även detta på YouTube – framföra en sång som hamnade utanför albumet, ''Beyoğlunda Gezersin”, på Café Etcetera i London.
Ännu en live-inspelning med Çiğdem Aslan, som här sjunger och spelar handtrumma tillsammans med två strängmusiker. Se och hör på YouTube.
Och härpå Vimeo – kan man se och höra henne sjunga låten ”Esmerim” med She'koyokh Klezmer Ensemble.

Ett par album med She'koyokh Klezmer Ensemble, t ex Busker's Ballroom, finns också på Spotify. Tyvärr medverkar Çiğdem Aslan i alltför få spår men det är ändå spännande att höra gruppens lite mer turk-grekiska form av klezmer.