För några år sedan var det kontroversiellt. Nu har det blivit normalt att kommunalanställda inte får röka på sin arbetstid. Sju av tio kommuner har infört rökstopp.

Vid årsskiftet var det slutrökt för de anställda i Arvika och ytterligare sex kommuner. Därmed har 200 av Sveriges 290 kommuner infört rökfri arbetstid för sina anställda, enligt en kartläggning som organisationen Tobaksfakta genomfört.

– Börjar en kommun följer de andra efter. Jag ser absolut fördelar, men det är inte helt enkelt för de anställda, säger Ann-Sofie Alexandersson, ordförande för Kommunals sektion i Arvika.

Den rökfria arbetstiden innebär att de anställda bara får röka på fritiden, det vill säga före och efter jobbet, samt på lunchrasten. Arvika erbjuder dem som vill sluta röka hjälp med rökavvänjning, och det tycker Ann-Sofie Alexandersson är bra, men hon tillägger att alla inte vill sluta och att rökstoppet blir tufft för rökarna.

– Nikotin är ett starkt gift som det inte är så lätt att vara utan.

I Arvika har reaktionerna på rökstoppet varit få. Några rökare har varit oroliga och ringt till Kommunal för att höra om de får dela upp lunchrasten i flera mindre pauser för att klara nikotinsuget, men det får man inte. Att reaktionerna i övrigt har uteblivit, tror Ann-Sofie Alexandersson beror på att det inte är så många som röker längre och att vi vant oss vid rökförbud på olika ställen.

Hon själv tillhör dock rökarna och har inga planer på att sluta trots att arbetstiden nu blir rökfri.

– Nej inte i dagsläget. Det blir tufft med rökstoppet, men man måste naturligtvis följa det. Arbetsgivaren ställer de här kraven och de förfogar ju över vår arbetstid.

Även om det blir kämpigt ser Ann-Sofie Alexandersson också fördelar med den rökfria arbetstiden, och det handlar inte bara om möjliga hälsovinster för rökarna.

– Det har ju skapat irritation i vissa arbetsgrupper att några går ifrån och röker, och det slipper man nu. Dessutom jobbar ju många av våra medlemmar inom vård och där kan det vara bra att inte lukta rök, säger hon.

Lista: Alla kommuner med rökfri arbetstid

Tobak på jobbet

• I januari 2014 har 200 av Sveriges 290 kommuner beslutat om rökfri arbetstid för sina anställda. I några kommuner gäller det dock bara vissa förvaltningar.

• Först ut var Mölndal som införde rökstoppet 2003.

• 16 kommuner har tagit ett steg till och har tobaksfri arbetstid, vilket innebär att även snus är förbjudet

• De sju kommuner som fick rökförbud vid årsskiftet i år är Arvika, Högsby, Perstorp, Strängnäs, Tranemo, Täby och Vännäs.

Källa: Tobaksfakta