Från nyår kan även diskare och hotellstäderskor ha råd med a-kassan. Då återställs avgiften till samma nivå som före den borgerliga regeringens chockhöjning efter valet 2006.

Allra mest betyder återställaren för Hotell- och restaurangfackets medlemmar. Avgiften sänks med ungefär 250 kronor.

Nu ska facket sprida det budskapet. På onsdag inleder Hotell- och restaurangfacket och förbundets a-kassa en gemensam kampanj.

– Vi måste tala om att människor kan ha råd att vara med både i facket och a-kassan. Vi tror inte att vi blir nedringda bara för att avgiften sänks. Många som jobbar i branschen är under 30 år. En del var inte mer än 12–13 år när avgiften höjdes, säger Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Kampanjen heter Fullständiga möjligheter. Syftet är att värva medlemmar både till facket och a-kassan. Förebilden finns i Stockholm. Där har uppsökande verksamhet vänt medlemsminskning till medlemsökning, även om siffran ännu så länge bara gäller någon enstaka månad.

Dessutom har antalet fackligt förtroendevalda ökat i hela landet.

Återställaren av a-kassan innebär att arbetslösheten i en viss bransch inte längre ska styra avgiften till a-kassan. Det tjänar LO-kassorna – och därmed LO-förbundens medlemmar – mest på. Åtta av tio LO-kassor slipper en extra pålaga.

Arbetslösheten är störst i LO-yrken.

• Kampanjen på nätet