Grattis, Niclas Malmström, ledamot i klubbstyrelsen på Logent i Norrköping. Hur känns det att ha utfört årets fackliga hjältedåd?

Foto: Linda Håkansson

– Tack! Jag tog emot priset, men det är ju inte bara jag utan hela styrelsen och medlemmarna som fått det. Det är kul att få bekräftelse på det arbete vi lagt ner. Det är ofta man kämpar i motvind i bemanningsbranschen.

I juryns motivering står det att ni visat att det går att bedriva framgångsrikt fackligt arbete även i bemanningsbranschen. Vad är det ni gjort?

– Pratat med folk helt enkelt. Vi har mycket problem i den här branschen och det bästa sättet att engagera folk är att prata med dem, lyssna på dem och försöka ta tag i problemen och rätta till dem.

Ni startade klubben för två år sedan och har växt kraftigt sedan dess. Vad är det som gjort att ni lyckats i en bransch där facket brukar vara svagt?

– Vi har varit väldigt drivna. Vår klubbordförande har gjort mycket, och så handlar det om att inte ge upp. Det är träligt och uppförsbacke många gånger, men vi har lyckats för att vi håller ihop och stöttar varandra, och också fått stöttning av vårt förbund, Transport, när vi behövt.

Vilka är de största problemen ni kämpar med nu?

– Just nu är det mycket arbetsmiljöfrågor, och det gäller inte bara på vårt företag utan bemanningsbranschen i stort.

Er arbetsgivare har anklagats för att ta betalt av arbetslösa för att ge dem jobb. Hur påverkar det er?

– Det är lite tumult i ärendet kan man säga, men det pågår en polisutredning, så jag vill inte säga så mycket. Vi i klubben har inte så mycket med det att göra utan har lämnat över mycket till avdelningen.

Har du något tips till andra på bemanningsföretag som vill starta klubb?

– Ta hjälp av era avdelningar och förbund, så att de kan stötta och hjälpa er. Det betydde jättemycket för oss att de kom hit och var med i början.