Hamidomslag_1346Den pakistanske författaren Mohsin Hamid följer upp den fängslande debutromanen Nattsvärmare med en bok som liknar få andra: Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien (Natur och Kultur). Tilltalet är att det handlar om en självhjälpsbok, men författarrösten är lika mycket en bluff som alla dem han skildrar i den oöverskådliga och snabbt växande storstaden. Det står klart att det bara är möjligheten att ihärdigt gripa tag i tillfälligheter som avgör ens livsframgång. Samtidigt rymmer boken en Bollywoodvacker livslång kärlekshistoria som påminner om att det finns en annan livsmening än att gradvis ta sig upp ur eländet.

Den dråpliga humorn, väl tillvaratagen av översättaren Rebecca Alsberg, kombinerat med den namnlösa huvudpersonens (”Du”) metodiska karriär, ger en inblick i mångahanda aspekter av hur världskapitalismen fungerar, från bondlandet till det övergripande perspektiv där vi alla bara är kluster av information. Berättargreppet blir helt enkelt väldigt lyckat, eftersom det gör omoralen till det självklara tillståndet, så att man lägger märke till och kan uppskatta alla de yttringar av ömhet och inbördes solidaritet som också är med och bygger upp samhället.

Ett annat intressant spår att följa är pengarna. De blir mindre och mindre materiella ju högre upp han kommer i samhället, och snurrar med allt högre fart. Hjälten kan till exempel förbise med att en anställd småförskingrar, det blir som ett slags gratifikation. Och han vet ju att det är så ekonomin fungerar, att inga värden är beständiga. I själva verket är det enda avgörande beslut han fattar att bygga en liten fabrik för sitt sparkapital, istället för att använda de pengarna till att muta till sig ett informellt hyreskontrakt.