Atlas Copco, Sandvik, Volvo och Scania följer inte FN:s riktlinjer för hur företag ska hindra att mänskliga rättigheter kränks, hävdar organisationen Swedwatch i en rapport.

Det gäller affärsförbindelser med platinaindustrin i Sydafrika, där gruvarbetare jobbar under extrema förhållanden, skriver Svenska Dagbladet. De svenska bolagen kan eller vill inte visa hur de arbetar för att förbättra villkoren för arbetarna, enligt rapporten.

Sandvik och Atlas Copco säljer maskiner till gruvindustrin, medan AB Volvo och Scania köper katalysatorer från bolag som i sin tur köper in platina från gruvorna.

Enligt Scania har företagets leverantör krävt att gruvbolaget redogör för hur de arbetar med mänskliga rättigheter. Volvo skriver i en kommentar att man sedan 2008 haft en ”kontinuerlig dialog” med sin leverantör angående situationen i och kring gruvorna.