Enligt Novus skulle de tre rödgröna partierna få egen majoritet om det var val i dag.

Samtidigt uttalar sig en majoritet av LO-distrikten för en regeringslösning mellan dessa tre partier.

Men att låsa sig i regerings­förhandlingarna är än så länge inte bra för något av de rödgröna partierna. Vi minns de inte särskilt lyckade turerna vid förra valets snabbpåkallade samarbete mellan S och MP och den stora kalabalik det orsakade innan även V bjöds in.

Vi har också sett de betydande svårigheter alliansens småpartier har att ständigt betraktas som Moderaternas lydpartier. Annie Lööfs nesliga bakslag i budgeten att tvingas backa på en av partiets huvudfrågor på arbetsmarknaden, att ta bort den andra sjuklöne­veckan, har fått till följd att Centern ytterligare marginaliserats.

Att varje parti visar upp sin egen politik ett år före valet är ett sundhetstecken för demokratin, liksom det tids nog blir en demokratisk nödvändighet att tvingas till realpolitik inför att en ny regering ska bildas.Martin Klepke