Bärplockarna som protesterat i Umeå får åka hem utan sina pengar. Var och en måste nu lämna in en personlig stämningsansökan mot bemanningsföretaget i Thailand.

Det var vid ett informationsmöte under lördagen som de omkring 150 bärplockarna fick beskedet. Sedan en tid tillbaka har de bott vid en parkeringsplats i Umeå i protest mot att de inte fått betalt.

– Vi ska ordna så att de får åka hem efter helgen. De kommer att flygas till Bangkok och där kommer thailändska myndigheter att möta dem, säger ambassadtjänstemannen Alexander Vonsensey till SVT:s Västerbottensnytt.

Thailändska staten kommer att hjälpa bärplockarna att stämma företaget.

Nu kräver Kommunal – som bland annat har hjälpt bärplockarna i Umeå – att regeringen stärker bärplockarnas ställning. Förbundet vill till exempel se att tvister kan prövas i svensk domstol fastän bärplockarnas arbetsgivare och anställning är i utlandet. Samtidigt vill man att Migrationsverket effektivt ska kunna gallra bort oseriösa arbetsgivare och att det ska bli lättare för bärplockarna att förutse vilka villkor som ska gälla i Sverige.

Migrationsminister Tobias Billstöm förvånas av de två senare förslagen. Enligt honom har regeringen redan visat sitt stöd för bättre information åt arbetskraftsinvandrare i bärplockarnas situation för två veckor sedan. Då presenterade regeringen och Miljöpartiet ett gemensamt förslag med syfte att stävja missbruk av arbetskraftsinvandring.

Migrationsverket har också redan möjlighet att neka tillstånd.

– Vi har tyckt tidigare att det har varit viktigt att betona att man redan från början ska se till att säga nej när arbetsgivaren inte har rent mjöl i påsen, säger Billström.

Han utesluter dock inte att man kan gå vidare med förslaget om att öppna upp för domstolsprövning av bärplockarnas tvister, men avvaktar synpunkter från juridiska experter.

Fakta: Bärplockarprotesten i Umeå

100 till 200 thailändska bärplockare har gått samman i protest mot uteblivna löner.

Enligt bärplockarna är det thailändska bemanningsföretag de jobbar för skyldigt dem cirka 38 000 kronor var.

Bemanningsföretaget hävdar å andra sidan att det har skött sina förpliktelser enligt avtalet.

Ett krav från Kommunal och bärplockarna är företaget ska visa upp lönespecifikationer. (TT)