Det trillar in nya anmälningar till Arbetsmiljöverket varje dag. I tisdags var antalet registrerade utländska arbetstagare upp i 5 740 personer.

– Det är glädjande att vi fått så många anmälningar på så kort tid, säger Anna Middelman, chefsjurist och ställföreträdande generaldirektör.

 

Anna-Middelman-1-(1)Men många av de utstationerade arbetare som anmäls kommer från större företag som redan har ordning och reda i sin verksamhet.

– Utmaningen är därför att nå mindre arbetsgivare som kanske inte fått informationen om den svenska anmälningsplikten. Vi vet att det finns många arbetsgivare som ännu inte anmält.

Från att inte ha något grepp alls kan arbetsmarknadens parter snart få en någorlunda heltäckande karta över hur många utländska arbetstagare jobbar tillfälligt i Sverige och i vilka branscher.

– Hela registret är egentligen till för parterna. Lagändringen kom till just för att de bättre ska kunna bevaka anställnings- och arbetsvillkoren för utstationerade.

Men det är Arbetsmiljöverket som har tillsynsansvaret för utstationerade arbetstagares arbetsmiljö. När verkets inspektörer är ute på arbetsplatserna spelar det dock ingen roll om de anställda är utstationerade, svensk medborgare eller papperslösa.

– Vi bryr oss inte. Arbetsmiljölagen gäller för alla.

Men när det gäller anställningsvillkoren för utstationerade gäller inte svensk arbetsrätt fullt ut. Därför har parterna, framför allt facket, stor nytta av registret, påpekar Anna Middelman.

– Facket kan nu se på vilken arbetsplats det finns utstationerade och gå in för att kräva hängavtal eller att arbetsgivaren följer kollektivavtalet, om det finns ett sådant.

Men registret kan hjälpa facket till en viss gräns. Svårast att nå för både Arbetsmiljöverket och facket är de arbetstagare som inte är utstationerade, som kommer hit på vinst och förlust, får jobb under mycket taskiga villkor och sällan vill ha någon hjälp av facket.

Enligt de nya reglerna i utstationeringslagen ska Arbetsmiljöverket ta ut en sanktionsavgift på 20 000 kronor från arbetsgivare som inte anmäler sig, eller sätta ut vite mot dem som uppger oriktiga uppgifter i sin anmälan. Hittills har dock ingetdera skett.

Just nu granskar verket ett antal branscher med tillfälliga anställningar eller säsongsarbeten, som bärplockning och skogsplantering. Efter semestrarna ska myndigheten utvärdera resultaten för att se hur många utstationerade arbetsgivare som inte anmält sig och hur man kan identifiera dessa.

Det är ingen lätt uppgift för arbetsmiljöinspektörerna, berättar Anna Middelman. Det är inte ovanligt att de misstänker att arbetsplatsen har en utstationerad, exempelvis en polack eller en bulgar, som inte vill säga någonting.

– Det är ett ganska svårt utredningsarbete, därför är det väldigt viktigt att vi får ett bra samarbete med facket, skattemyndigheten och polisen, säger Anna Middelman.