Östraänggymnasiet i Kristianstad är för yrkeslandslaget lite av vad Tärnaby är för det alpina landslaget. När Filip Eng utsågs till världens bästa industrielektriker var det andra gången en elev från skolan tog VM-guld.

– Och förutom den tidigare guldmedaljören har flera andra elever från skolan tagit framskjutna placeringar i EM och VM, säger Filip Eng på telefon från Leipzig, där yrkes-VM avslutades igår.

– Den starka traditionen har gynnat mig. Jag har tränat jättemycket på Östraänggymnasiet det senaste året, och gamla medaljörer som bor i närheten har ställt upp och hjälpt mig.

I grenen industrielektronik (”industrial control” på engelska) utför de tävlande först två mindre moment, som får ta högst en timme vardera: att söka fel i en maskin, och att göra en elritning för en maskin som de får se på bild. Därefter genomför de ett större projekt, där de har 20 timmar på sig.

– Vi skulle sätta upp lampor och givare, dra kabel och slutligen programmera en maskin som ska kunna producera, säger Filip Eng.

I år handlade det om en planhyvel, som hyvlar plankor. De tävlande får viss information i förväg om vad för slags maskin de ska göra under tävlingen, och som förberedelse inför VM har Filip Eng byggt upp och rivit ner en liknande maskin många gånger. Ändå är han överväldigad över att han vann.

– Tävlingen var stressig. Noggrannhet är nog det som fäller avgörandet. Och att man har en bra dag.

Filip Eng och de övriga ungdomarna i yrkeslandslaget (där de tävlande får vara högst 23 år) har dansat och firat en stor del av natten till i dag, måndag. Förutom ett guld tog Sverige två silver (genom Emelie Dammare i billackering och Fredrik Glanrup i flygplansteknik), och två brons (genom Oskar Sjögren i elinstallation och Lovisa Petri i hudterapi). Sverige, som tävlade i 23 olika yrken, tog dessutom 14 hedersmedaljer, som delas ut för ”exceptionellt hög kvalitet” och höga poäng i respektive yrkeskategori.

För en utomstående är de svenska framgångarna svåra att värdera, men enligt Stefan Hansson, en av yrkeslandslagets två lagledare, är Sverige en stark nation i yrkes-VM. Konkurrensen är hård: Över ett tusen ungdomar från mer än 50 länder deltar.

– Årets VM har gått jättebra, säger Stefan Hansson. Bättre än VM i London för två år sedan, då vi tog två silver och två brons.