– Jag är stolt å branschens vägnar för att vi kommit överens om ett verktyg, säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.
Grossisterna lovar bärplockarna vettiga arbetsvillkor och de garanterar att alla plockare minst ska få Kommunals lägsta lön för bärplockare.

Tidigare i dag presenterades det nya arbetssätt som ska förbättra villkoren för utländska bärplockare i Sverige. Arbetet har berättat om metoden, som bygger på Icas social audit – ett verktyg som ska se till att Ica leverantörer i låglöneländer har vettiga arbetsvillkor för sina anställda.

Det hela är en överenskommelse mellan Svensk Handel, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen. Den går ut på att etiska konsultföretag ska anlitas och konsulter ska åka ut i skogen och undersöka arbetsvillkoren för bärplockarna. Livsmedelsföretagens Marie Söderqvist förklarar att poängen är att marknaden då försvinner för företag som inte tillämpar bra arbetsvillkor för sina plockare. Grossisterna kommer inte att köpa från dem. Hon säger dessutom att det inte finns några sanktioner mot företag som struntar i att följa reglerna. Något sådant mandat finns inte i överenskommelsen.

Plockarna ska enligt överenskommelsen minst tjäna drygt 19 000 kronor i månaden. I övrigt var det på presskonferensen oklart vilka arbetsvillkor som räknas som vettiga. Det är i alla fall inte kollektivavtalets villkor. De nya reglerna tar upp arbetstid, korrekta löneutbetalningar, mat, logi, arbetskläder, diskriminering, hälsa och säkerhet.

Marie Söderqvist irriteras av jämförelsen med kollektivavtal, och kan inte riktigt svara på varför det behövs ett regelsystem till vid sidan av kollektivavtalet.

– Det var det här vi kunde enas om. Kommunal har inte varit vår motpart. Det väsentliga är att det blir bra villkor och då blir det mest en lek med ord att prata om kollektivavtal, säger Marie Söderqvist.

Hon berättade att det ingår en ledig dag per vecka. Efter presskonferensen förtydligade Livsmedelsföretagen förhandlingschef Anna Nordin att det handlar om arbetstidslagens bestämmelser.

Med på presskonferensen var också Pasi Antila, vd för Polarica, som är den största bärgrossisten. Han förklarade att det är grossisterna som ska se till att alla plockare får minst kollektivavtalets lägsta lön – även om bärplockningen går riktigt dåligt. Han berättar också att det är svårt att hitta arbetskraft i Sverige som vill jobba under hela bärsäsongen som är 60 dagar lång.

Genom thailändska bemanningsföretag kommer Polarica att anlita några tusen plockare i år. Pasi Antila säger att Polarica får betala en rekryteringsavgift på 900 kronor till bemanningsföretaget för varje plockare. Och han är säker på att plockarna inte får betala någon avgift till bemanningsföretagen, som Polarica anlitar.

– Vi litar på våra bemanningsföretag. Däremot finns dock det rykten i Thailand och vi är mer osäkra på hur de andra bemanningsföretagen agerar, säger han.

Klart är dock att plockarna med sin lön ska betala flygresan till och från Sverige samt boende, mat och transporter i Sverige.