Busstrejken fortsätter i dag. För åttonde dagen i rad.

Vid tiotiden ska parterna i konflikten, fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna, återuppta de samtal man fört de senaste dagarna, säger Camilla Levin, pressekreterare på Kommunal.

Samtalen avbröts i går kväll.

Hundratusentals pendlare i Stockholmsområdet, Södertälje, Umeå, Norrköping, Strängnäs, Halmstad, Jönköping och Västerås/Hallstahammar berörs av strejken.

– Det som händer i dag är att man återupptar samtalen från klockan 10. Jag har inte så mycket mer att berätta just nu, säger Kommunals pressekreterare Carin Larsson.

Parterna i den pågående busskonflikten, fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Bussarbetsgivarna, har varit noga med att påpeka att det som nu förs är ”resoneringssamtal”, inte regelrätta förhandlingar.

I Jönköping står all busstrafik stilla i dag, på grund av att servicepersonalen i bussgaragen strejkar.

– I går körde vi reducerad trafik men i dag är det helt stopp, säger Jan Peter Petersson, trafikchef på Jönköpings Länstrafik, till TT.

Tankning sköts av servicepersonalen och fram till i dag har man alltså kunnat köra på befintligt bränsle, men den strejkande personalen ansvarar också för trafiksäkerhetskontroller som måste göras regelbundet, vilket nu inte kan ske.

Även i Gävle och Östersund strejkar verkstads- och servicepersonal.