polisvald

Polisen attackerar vem som helst med en mobil i handen.

 

I natt slog polisen till mot ett stort antal twittrare i Izmir i västra Turkiet. Minst ett 20-tal personer har arresterats misstänkta för ”olaglig propaganda” och ”uppvigling till protester” genom twitter, rapporterar turkiska medier. 

Flera dagstidningar kablar i dag ut bilder och videofilmer som visar den upptrappade polisjakten på twittrare i Izmir, Turkiet tredje största stad. I en av filmerna som läggs ut av dagstidningen Hurriyet går polisen till attack mot alla ungdomar som råkar ha en mobil i handen.

I en annan film slår polisen ner en man som filmar protesterna med sin mobil.

– Stäng av era mobiler så slipper ni det här, skriker polisen till alla som vill dokumentera en pågående demonstration.

Samtidigt växer stödstrejken som inleddes av Kesk, Offentliganställdas centralorganisation, i går. Förutom arbetarfacket Disk har även läkare, arkitekter, jurister och ingenjörer gått ut i strejk i dag. Över en halv miljon anställda väntas delta i en två dagar lång strejk till stöd för demonstranterna.

I ett gemensamt uttalande kräver fackförbunden att ansvariga för det brutala polisvåldet ställs inför rätta, att arresterade demonstranter släpps fria, att brottsutredningarna mot dem läggs ner och att samtliga förbud mot fredliga möten och demonstrationer hävs.

I dag demonstrerade också flygvärdinnorna på statliga Turkish Airlines i Istanbul. Dansande och sjungande värdinnor underhöll Istanbulborna med en parodi på en vanlig säkerhetsgenomgång som handlade om hur man kan skydda sig mot polisens tårgas.

– I nödsituationer har vi tyvärr ingen nödutgång. Då ska ni använda den som sitter bredvid er som flytväst. Lägg armarna runt västen och krama den hårt.

Humor och satir ser ut att vara demonstranternas främsta vapen mot polisen. Även de vanligtvis mycket allvarliga fackpamparna verkar ha blivit smittade. De har bytt namn till ”Arbetarnas plundrarförbund” eller ”plundrande tjänstemäns centralorganisation”. Det är en anspelning på premiärministerns föraktfulla uttalande om demonstranterna där han pekade dem som ”en handfull plundrare”.

Det är nu åttonde dagen som miljontals turkar trotsar det brutala polisvåldet och går ut för att demonstrera mot regeringen. Till en början handlade protesterna om en liten park i centrala Istanbul som regeringen ville bygga om till köpcentrum. Nu har protesterna spridit sig till ett 50-tal städer och handlar om mycket mer än bara några träd.

Hittills har två demonstranter dödats och tre uppges ha förlorat synen, förmodligen efter att ha blivit träffade av polisens tårgasgranater från nära håll. Flera hundra är skadade och över 3 400 gripna enligt officiella källor.

Flygvärdinnornas säkerhetsgenomgång

Polisernas attack