Byggnads har varslat om strejk på maskinentreprenadföretag. 200 anställda lägger ner jobbet den 28 maj om parterna inte enas ett nytt avtal innan dess.

– Vi tycker att vi lagt bra förslag och även gått motparten till mötes, men känslan är att de inte vill komma överens. Vi har nu inget annat val än att varsla om konflikt, säger Göran Tinglöv, chef för Byggnads avtalsenhet.

Enligt honom finns det ingen specifik fråga som parterna är oense om. Det handlar istället om att motparten Maskinentreprenörerna (ME) anser att avtalet som helhet blir för dyrt.

– Det har vi svårt att förstå eftersom våra förslag ligger väl inom märket, säger Göran Tinglöv.

Den bilden delar inte Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.

– Vi har gjort upp med våra andra motparter, varav den största är Seko, utan problem. Nu kommer Byggnads och tycker att de ska ha en högre nivå, långt över de 6,8 procent som är märket, säger han.

Enligt Hampe Mobärg har facket inte heller velat diskutera villkorsändringar, så som ökad flexibilitet i arbetstiden, för att kompensera en högre nivå.

Byggnads anser dock att arbetsgivarna bara föreslagit försämringar av avtalet som facket inte kan gå med på av flera anledningar.

– Maskinentreprenörernas förslag på försämringar skulle medföra att deras medlemsföretag skulle få en ojust konkurrensfördel dels på bekostnad av de företag som är medlemmar i Byggindustrierna, dels på bekostnad av Byggnads medlemmars löne- och anställningsvillkor, säger Göran Tinglöv.

Han tillägger att parterna sedan 1970–talet varit överens om att konkurrensneutralitet ska råda mellan byggavtalet och entreprenadmaskinavtalet.  Men det är inget arbetsgivarna ställer upp på.

– Vi har varit ett eget avtal i 40 år, och självklart ska vi då ha egna villkor. Facket pratar bara om konkurrensneutralitet när det gynnar dem, men de vill inte försämra de avtalsvillkor som vi har bättre för arbetstagarna än byggavtalet, säger Hampe Mobärg.

Han tycker att fackets agerande är oförståeligt, men han är ändå inte förvånad.

– Vi är varselvana, kan man tyvärr säga. En gång på tio år har vi slutit avtal utan att Byggnads varslat, och det var förra året.

Varslet gäller 200 anställda på 17 företag i landet. Enligt Hampe Mobärg handlar det mest om företag som hyr ut mobilkranar med förare till byggarbetsplatser. Om kranförarna tas ut i strejk dröjer det inte många dagar innan hela arbetsplatserna stannar. Byggnads bekräftar att strejken får stor effekt om den blir av.

– Tanken är givetvis att varslet ska slå så hårt att vi aldrig behöver utlösa strejken, säger Göran Tinglöv.

Medlingsinstitutet kommer nu att utse medlare som ska försöka ena parterna. Om det inte lyckas inleds strejken den 28 maj klockan 06:00.

 

Fakta

Företag som varslats om strejk Ort
AEB Maskin AB Ludvika
Ånge Mobilkran AB Ånge
Widerström schakt AB Västerås
Ljömsebo Gräv & Grund AB Sala
Stora Långtallbo Maskin AB Surahammar
S-Schakt Schönström AB Hörby
Lyft o Byggmaskiner i Ängelholmholm AB Ängelholm
Jönköpings Last& Mark AB Jönköping
Adlers kranlyft AB Bro
Kranbolaget iStockholm AB Årsta
Lyfktkranar i Skogås Stockholm
Sofia Mobilkranar Västerhaninge
Binsell I Stockholm AB Johanneshov
Tångabergs schakt AB Varberg
Cisternvård AB Oskarshamn
Grävtjänst i Götene AB Götene
Wallast AB Umeå