Efter en månads strejk tänker nu callcenterföretaget Focus CRS lägga ner sin verksamhet i Fränsta. Senare i dag kommer Unionen att förhandla om nedläggningen.

– Jag hoppas verkligen att företaget tar sitt förnuft till fånga och skriver kollektivavtal med oss. De som gått ut i konflikt vill ha avtal och de vill jobba kvar. Och det borde vara bra för företaget också. I Fränsta har personalomsättningen varit mer än 100 procent under ett år, säger Patrik Åsell, ombudsman för Unionen.

Arbetet har tidigare berättat om konflikten och förhållandena på företaget. Focus CRS har 18 anställda och de flesta är med i Unionen. De har en månadslön på 13 700 kronor i månaden och det motsvarar 85 kronor i timmen. Arbetet bedrivs på dag- och kvällstid. De anställda har dock ingen ersättning för obekväm arbetstid eller övertid.

De flesta är inte fast anställda utan får jobb från dag till dag. Företaget har heller ingen reglering av pensions-, sjuklön- och försäkringsvillkor.
 Focus CRS ordnar kundbesök åt Peak Partners som arbetar med finansiell rådgivning. De två företagen har samma ägare.

Företaget ligger i Fränsta, drygt sex mil väster om Sundsvall och i Ånge kommun.

Nu har tio av de anställda strejkat i en månad med krav på kollektivavtal. Enligt Patrik Åsell har företaget inte haft någon kontakt med de strejkande eller facket under den tiden förutom att Focus CRS nu vill lägga ner verksamheten.

– Det är tråkigt att företaget agerar så här. De har inte varit öppna för en dialog.

Patrik Åsell berättar också att företaget försökt rekrytera strejkbrytare under den pågående konflikt och att de anmält Unionen för olaglig affischering.

I ett pressmeddelande skriver företaget: ”Situationen har blivit helt ohållbar för företaget”. Och därför ska verksamheten i Fränsta läggas ner.
Arbetet har försökt nå både Dennis Engström, vd för Peak Partners, och Patrik Bergman, vd för Focus CRS, utan framgång. Enda hänvisningen som ges på Peak Partners kontor i Stockholm är deras mailadresser.

Dennis Engström och Patrik Bergman är tillsammans med Leif Klingborg, som tidigare bland annat varit förbundskapten för bandylandslaget, huvudägarna i de två bolagen.

Patrik Åsell tror att den kryptiska formuleringen i pressmeddelandet i alla fall betyder att strejken har effekt och företaget inte längre klarar att sköta verksamheten.

– Jag vill gärna ha deras svar på vad det innebär att situationen är ohållbar.

I eftermiddag är förhandlingen om nedläggningen. Den sker på ett advokatkontor på Östermalm nära Peak Partners huvudkontor.