Om man frågar några av de pensionärer som intervjuas på bloggen GamlaNyheter.se var det visst bättre förr. Som Kerstin, 80 år: ”Jag är trettiotalist och under sextio- och sjuttiotalet fanns det jobb till alla. Det var bara att välja och vraka.”

Samtidigt samlar sajten ”Generation Stuck” (genstuck.wbur.org) vittnesmål från unga amerikaner som drabbats av insikten att hårt arbete och utbildning inte längre räcker. Den amerikanska drömmen är en myt.

Sam, 27: ”Det som gör mig argast är att jag gick på det. Jag trodde att jag skulle få ett framgångsrikt liv om jag bara ansträngde mig.” De unga pratar även om den hårda konkurrensen om de få arbeten som finns, vilket har en giltighet även i Sverige.

Ändå blir lösningen individbaserad. Tänk positivt! Jobba hårdare!

Kerstins lösning är däremot färgad av en annan tid: ”Det är politiskt bestämt, annars skulle det ha funnits ersättningsjobb som politikerna hade kunnat sätta in. Det finns hur mycket som helst man kan göra.”

Vittnesmålen är viktiga, inte bara för att de problematiserar vår samtid, utan framför allt för att de visar att det finns alternativ till status quo.

Ellen Albertsdóttir