Byggnads och Sveriges Byggindustrier har fått ett bud av medlarna. De ska svara i morgon eftermiddag. Om de inte  lyckas komma överens bryter en stor byggstrejk ut under natten mot tisdagen.

Liksom tidigare bud innehåller det nya budet från medlarna inget om lön eller avtalsperiodens längd.

– Man kan säga att budet innehåller förslag på förändringar av allmänna villkor, säger Bengt KÅ Johansson, en av de tre medlarna som försöker förmå fack och arbetsgivare i byggbranschen att komma överens.

Budet presenterades för parterna i dag, påskdagen, på eftermiddagen. Det var visserligen klart redan i torsdags men medlarna ville att fack och arbetsgivare skulle få vila under långfredagen och påskaftonen. Medlarna vill ha svar på sitt avtalsförslag klockan två i morgon, måndag. Om konflikten blir verklighet kommer tusentals byggnadsarbetare gå ut i strejk på över hundra arbetsplatser.

Byggnads strejk har skjutits upp två gånger. Senast var det Medlingsinstitutet som på medlarnas inrådan sköt på strejken i två veckor. Nu kommer det att visa sig om det var en lyckosam åtgärd.

Konflikten handlar om arbetsmiljö och om huvudentreprenörens ansvar. Det är Byggnads som driver förändringarna och vill ha nya regler i kollektivavtalet. Facket vill gå betydligt längre än arbetsgivarna när det gäller arbetsmiljö och huvudentreprenörens ansvar.

Byggnads hänvisar till ett norskt system som kallas solidaransvar som facket vill använda för att skapa regler i Sverige. I Norge är det en lag som säger att uppdragsgivaren, huvudentreprenören, är skyldig att betala lön genom kontraktskedjan och se till att anställda hos underentreprenörer på ett bygge ska vara garanterade lön.

Sveriges Byggindustrier gillar inte detta. Förhandlingschef Mats Åkerlind har kallat Byggnads förslag för huvudlöst och rättsvidrigt. Arbetsgivarna vill i stället ha en ordning som bygger på ID 06, ett redovisningssystem av närvaro på byggarbetsplatser. Det tycker facket är alldeles för kraftlöst.

Enligt Byggnads är det 3 000 byggnadsarbetare på 160 byggen som går ut i konflikt. Arbetsgivarna anser att det handlar om dubbelt så många och att det är 200 arbetsplatser. Enligt arbetsgivarna kostar strejken 200 miljoner kronor om dagen.

Bland de varslade byggena finns bland annat E 4-brobygget i Sundsvall, nya Karolinska sjukhuset i Solna, universitetssjukhuset i Linköping, Kaninlandet på Liseberg, marinmuseet i Karlskrona samt bygget av Östersunds arena, Hamnhotellet i Visby, universitet i Örebro och flygplatsen i Umeå.

 

 


Norsk solidaritet

Byggnads förslag, som bygger på norska solidaransvar, ser ut så här:

”Entreprenörer och underentreprenörer som anlitar underentreprenörer eller hyr in arbetskraft ansvarar såsom för egen skuld för utbetalning av lön och andra ersättningar till arbetstagare som är anställda av underentreprenör eller bemanningsföretag eller hos andra företag som någon anlitar för att utföra arbetet.

Arbetstagaren ska framställa skriftliga krav till solidariskt ansvarigt företag senast tre månader efter lönens förfallodag. Förfallodag avseende semesterersättning/lön framgår av semesterlagen.

Solidariskt ansvarigt företag ska betala framställt krav inom tre veckor efter det att kravet kommit företaget till handa om kravet inte är uppenbart oskäligt.”