Vänsterpartiet vill satsa 7,3 miljarder på en 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar.

SSU var först med att kräva en 90-dagarsgaranti. Förslaget stöds av LO och kommer att bli en stridsfråga på S-kongressen i början av april. Partistyrelsen vill gå långsammare fram och riskerar att åka på ett nederlag.

Vänsterpartiets och SSU:s förslag liknar varandra. Båda förslagen går ut på att unga ska få aktiva insatser från första dagen i arbetslöshet. Efter 90 dagar träder garantin i kraft.

I Vänsterpartiets förslag innebär garantin att ungdomar erbjuds arbete med avtalsenlig lön eller utbildning inom 90 dagar. Åtgärderna ska hålla på i ett år, men kan förlängas i ”särskilda fall”. Ett år arbete innebär att ungdomarna kvalificerar sig för a-kassa.

Vänsterpartiet vill erbjuda fyra olika typer av jobb:

Garantijobb på hel- eller halvtid i offentlig finansierad verksamhet eller hos ideella organisationer. De som väljer halvtid ska studera på gymnasiet under resten av tiden.

Utbildningsvikariat inom vård och omsorg. De anställda ska erbjudas ett kunskapslyft. Därmed skapas vikariat åt unga arbetslösa. Det ska vara en väg in i yrket för dem som har gått omvårdnadsprogrammet.

Lärlingsanställningar i bristyrken – till exempel i byggbranschen. Lärllingslönerna subventioneras till 50 procent.

Trainee-anställningar inom offentlig förvaltning. Liksom inom vården väntar stora pensionsavgångar. Ny personal ska skolas in.

Dessutom ska det bli drygt 37 000 nya utbildningsplatser, huvuddelen inom arbetsmarknadsutbildning samt på gymnasiet och komvux. Ett särskilt studiestöd ska införas.

Det krävs totalt 57 000 arbets- och utbildningsplatser. Så många ungdomar mellan 18 och 24 år var inskrivna på Arbetsförmedlingen förra året i genomsnitt.

SSU vill att alla unga ska få utbildning, praktik eller arbete. De föreslår jobb på halvtid och studier på halvtid. Alla ska få möjlighet att läsa in gymnasiet med generös ersättning. Ungdomarna ska läsa klart. Det är villkoret för att de ska få ersättning.