Den 1 juli införs i praktiken arbetsplikt för alla som får socialbidrag. Regeringen har överlämnat förslaget till riksdagen, som fattar beslut i vår. Hittills har arbetsplikten bara gällt ungdomar under 26 år.

Ändå blir det ingen stor förändring. Lagen ändras bara så att den stämmer överens med verkligheten. Redan i dag är det vanligt att socialbidragstagare åläggs att delta i olika kommunala åtgärder.

– Så är det i väldigt många kommuner, säger Eva Mörk, professor i nationalekonomi i Uppsala.

Arbetslöshet är den vanligaste orsaken till att folk ansöker om socialbidrag. 40 procent av dem som fick socialbidrag 2011 var arbetslösa. Ytterligare fyra procent hade jobb, men tjänade så dåligt att de behövde socialbidrag.

Bara fyra av tio arbetslösa får a-kassa. Regeringens slutsats är att det är dags att ställa samma krav på alla arbetslösa – oavsett om de får a-kassa, statligt aktivitetsstöd eller socialbidrag.

För ett par veckor skickade Arbetsförmedlingen över en rapport till regeringen med förslag om hur man ska kunna få alla arbetslösa att söka jobb aktivt med krav och hot om sanktioner.

Paradoxalt nog kan en konsekvens bli att aktivitetsstödet höjs. Arbetsförmedlingen uppmanar regeringen att tänka på saken. Förklaringen är helt enkelt att många får så lågt aktivitetsstöd att de måste fylla på med socialbidrag för att nå upp till existensminimum.

Det går inte att hota dem med sänkt ersättning om de inte gör som Arbetsförmedlingen vill. De har inget att förlora.

Arbetsförmedlingen kan inte dra in socialbidragen för arbetslösa. Däremot kan förmedlingen föreslå att kommunen drar in eller sänker socialbidraget.

– Det här är samhällets yttersta skyddsnät – inte en a-kassa som man får om uppfyller vissa villkor. Jag tycker att det är farligt att tala om sanktioner. Det blir lätt godtyckligt när man ska ställa krav på personer, tycker Eva Mörk.

Förslaget om arbetsplikt för alla socialbidragstagare har hamnat i skymundan av ett annat förslag i samma proposition. I fortsättningen ska socialbidragstagare kunna jobba och behålla en del av lönen utan att socialbidraget sänks.

Det här kallas för jobbstimulans och är något som regeringen gärna talar om. Däremot är det tystare om arbetsplikten. På den punkten går regeringen emot den senaste långtidsutredningen, som vill göra tvärtom: ta bort arbetsplikten för ungdomar under 26 år.

LO sågar regeringens förslag. Jobbstimulansen undergräver legitimiteten i skattesystemet, skriver LO i sitt remissvar:

– Bakom förslaget vilar tanken att många som får försörjningsstöd skulle kunna få jobb, men inte vill arbeta därför att lönen är för dålig.

LO tycker att Arbetsförmedlingen ska kontrollera att arbetslösa med socialbidrag söker arbete och meddela kommunen om det inte sker.

”Samhällets yttersta skyddsnät” ställer krav

• Den som får socialbidrag ska delta i ”av socialnämnden anvisad praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet” om inte Arbetsförmedlingen kan erbjuda någon lämplig åtgärd.

• Det är innebörden av den nya lagen som träder i kraft den 1 juli. 1998 införde den dåvarande S-regeringen denna arbetsplikt för ungdomar under 26 år 1998. Nu försvinner åldersgränsen.

• Jobbstimulansen innebär att den som haft socialbidrag i ett halvår får jobba och behålla 25 procent av lönen utan att socialbidraget sänks. Barnen i familjen får tjäna upp till 47 000 kronor – dubbelt så mycket som i dag.