Papporna har ökat sitt uttag av föräldraledigheten för fjortonde året i rad, enligt TCO:s årliga pappaindex.

Både andelen föräldradagar som tas ut av pappor och andelen pappor som tar ut föräldrapenning ökade under 2012 jämfört med året innan.

Pappaindex för riket har ökat från 41,9 till 43,8 på ett år.
Index är ett sätt att mäta ökningstakten. Ett index på 100 innebär full jämställdhet mellan föräldrar. Med senaste årets ökningstakt skulle vi kunna bli jämställda om 30 år. Men räknat från 1974, då föräldrapenningen infördes, är det 40 år kvar till ett jämställt föräldraskap.

Det går åt rätt håll även när det gäller vård av sjukt barn (vab). Men det går väldigt långsamt. Med nuvarande utvecklingstakt dröjer det 195 år innan pappor och mammor vabbar lika mycket, visar siffror som Försäkringskassan tagit fram åt Arbetet.

Trots en stadig ökning av pappornas andel i föräldraledigheten tas tre fjärdedelar av alla dagar fortfarande ut av mammorna och det finns en grupp pappor som inte tar ut någon föräldraledighet alls.

Föräldraförsäkringen måste anpassas till ett modernt arbetsliv, anser TCO:s ordförande Eva Nordmark. Det behövs en tredje ”pappamånad”, som inte går att överlåta till den andra föräldern, samt en mer kraftfull jämställdhetsbonus för att det ska löna sig ekonomiskt med ett jämställt uttag, konstaterar hon.

– Kvinnor halkar efter i lön och utveckling när de får barn och här skulle en jämställd föräldraförsäkring göra skillnad. Om inget görs cementerar föräldraförsäkringen normen att mammor tar huvudansvaret för barnen medan papporna gör karriär.

Eva Nordmark anser också att regeringen bör ge Försäkringskassan tillbaka uppdraget att jobba för ett jämställt uttag.

– Attityder på arbetsplatsen har också stor betydelse för att fler män ska ta ut föräldraledighet.

Årets och tidigare års etta, Västerbottens län, har under det senaste året gått från ett indexvärde på 48,2 till 51,2. Årets och tidigare års tvåa, Uppsala län, har ökat sitt index med 2,0. Och trean, Jämtlands län, med 0,6.

Gotland är enda länet som försämrade sitt pappaindex under 2012 och backade därmed från en tredje plats till en fjärde.