Samtidigt som de anställdas löner har sänkts har flera chefer inom SAS fått bonus för att stanna kvar i företaget. Sammanlagt 15 miljoner har betalats ut, enligt uppgift till Unionen.

Oacceptabelt, tycker facken.

Totalt har 18 chefer i Sverige, Norge och Danmark fått mellan tre och sex månadslöner extra, enligt de uppgifter som SAS tjänstemannaförening Unionen fått. Bonusarna ska ha betalats ut i december.

– Jag är oerhört förvånad. Vi har tvingats gå med på avtalsförsämringar som kraftigt påverkar de anställdas levnadsvillkor. Att företaget då läcker ut pengar i andra änden, det är inte acceptabelt, säger ordförande Sven Cahier.

 

Han får medhåll från både kabinfacket och Svensk Pilotförening (SPF).

– Det är upprörande, framför allt med tanke på de stora uppoffringar våra medlemmar gjort, säger Robert Gustafsson, ordförande för SPF.

SAS bekräftar för TT att vissa personer har fått extra betalt för att stanna kvar i företaget, men vill inte svara på hur många eller vilka summor det rör sig om.

– Vi kommer inte gå in i detalj kring avtalen, säger Malin Selander, pressansvarig vid SAS Sverige, till TT.

Varken tjänstemannaföreningen, SPF eller kabinfacket kände till bonusarna tidigare.

– Vi har fått reda på det i princip via pressen. Givetvis undrar vi vad det är frågan om, hur har man råd med det här när vi ska skära ned? säger Christer Karlsson, ordförande för kabinfacket.

Fackförbunden har fått information om att alla bonusar skulle avskaffas inom SAS i samband med sparplanen, förutom på försäljningssidan.

– Men det tycks ju inte riktigt stämma, säger Christer Karlsson.

SAS vill inte kalla de extra pengar som betalats ut för bonus, utan menar att det är individuella avtal. Men den förklaringen ger Karlsson inte mycket för.

– Alla som har minsta lilla förnuft förstår väl att det här sticker i ögonen.