Det finns flera exempel på hur en enda människa slungat världen i en helt ny riktning.

Ta Jesus till exempel.
Oboy, vilken karriär. Trots att han slog igenom ganska sent, i 30-årsåldern, kom han att sätta djupa avtryck.

Utan Jesus hade julen till exempel sett helt annorlunda ut, för att inte tala om påsken.

I helgen var det mycket prat om Jesus då jag råkade hamna på en familjegudstjänst. Barnen sjöng och ljusen brann. Den runda prästen välsignade så det stod härliga till. Även djuren fick sig en välsignelse. Sedan bjöd kyrkan på korv. Som vegetarian hade jag svårt att få det att gå ihop.

När jag sedan kom hem lyssnade jag på radio. Efter det inslaget tänker jag på Silvio Berlusconi varje gång någon pratar om Jesus.

Radioprataren berättade att den 76-åriga miljardären misstänks för att ha haft sex med en minderårig. En rättegång mal på. I radion kopplades Berlusconis sexrättegång ihop med hans politiska comeback. En hypotes som journalisten förde fram var att hans återkomst som politiker till stor del handlar om att förhala rättegången. Att slippa undan genom att ta makten i Italien.

Många ser på Berlusconi som en sorts politisk clown. En man som flirtar i tv-sändningar, förolämpar Angela Merkel och har fångats på videoklipp då han luftjuckar bakom en lapplisa. Han är också affärsmannen som talar om tillväxt och ansvar, men mest påminner om en kyrka som först välsignar djuren och sedan bjuder på korv.

Men få i EU skrattar åt clownen.

I stället sköljer hans comeback som en skräckvåg över unionen. Den tyska tidningen Der Spiegel utropade i sin engelska nätupplaga ”He’s baaaack” och varnade för politiskt kaos i Europa.

I slutet av februari går italienarna till val. Många dömer ut Berlusconis chanser – men samtidigt är alla medvetna om att han är en politisk katt med nio liv som inte bör underskattas.

Om han vinner får Italien, som är en stor ekonomi i EU, en ledare som gärna drar i gång en fajt med Tyskland och som är känd för att ha stökat till den italienska ekonomin. Vilka konsekvenser kan inte det få för den gemensamma valutan och det politiska ihopflätandet av EU-länderna som pågår just nu?

Det är inte utan att man börjar tänka på Jesus.

För Berlusconi är en enda människa som kan slunga världen i en helt ny riktning.