Chefer på McDonalds misstänks för att ha sålt arbetstillstånd. För att få ett anställningskontrakt, och därmed en chans att komma till Sverige, har anställda tvingats betala 100 000 kronor till två chefer, skriver Expressen.

Två chefer på McDonalds misstänks för att sålt arbetstillstånd till utländsk arbetskraft.

För att få komma till Sverige och jobba på en av hamburgerkedjans restauranger i Stockholm har en av de anställda tvingats att varje månad föra över mellan 3 000 kronor och 11 000 kronor av sin lön till chefen eller dennes släktingar, uppger Expressen.

En annan anställd uppges ha tagit stora lån för att få ihop pengarna som krävs för att komma till Sverige för att få arbeta för hamburgerkedjan, skriver tidningen.

McDonalds bekräftar uppgifterna om misstankarna om att chefer på företaget bedrivit en kriminell handel med arbetstillstånd. Företaget har kunnat se att stora summor pengar har betalts till chefer eller deras anhöriga i samband med löneutbetalningarna.
Handeln med arbetstillstånd uppges ha pågått i minst tre år och under den tiden har de två cheferna jobbat på olika McDonaldsrestauranger i Stockholm.

Enligt uppgift till Expressen misstänker ledningen på McDonalds Sverige att härvan kan växa betydligt. Tidningen skriver att det finns ett okänt mörkertal av anställda som kan ha fått betala stora summor för att få sina anställningar och därmed uppehållstillstånd.