Bemanningsanställda på Lernia i Göteborg har bildat en fackklubb. Det är den enda fackliga organisation för bemanningsanställda LO-medlemmar.

– Vi behöver en egen klubb för att inhyrdas och fastanställdas problem ser olika ut. Vår arbetsgivare finns inte där vi arbetar, säger Per Andersson, ordförande i den nya klubben.

Det hela började förra sommaren när han och två andra Lerniaanställda började diskutera behovet av en klubb för de bemanningsanställda på Lernia, som i första hand hyrs ut till Volvo. De startade ett nätverk och en hemlig Facebookgrupp.

– Vi ville bygga något underifrån. Det är långsammare men blir starkare och bättre, säger Per Andersson.

I slutet av oktober omvandlades nätverket till en klubb och i förra veckan startade IF Metalls Göteborgsavdelning klubben. Den började med 280 medlemmar, men nu har Lernia varslat och Per Andersson vet inte hur många bemanningsanställda som redan har fått sluta på Volvo. Varslen är en av klubbens första arbetsuppgifter.

När klubben bildades gjordes en enkät bland medlemmarna och den visar att anställningsskydd och säkerhet på jobbet är deras viktigaste frågor.

– Vi har ingen anställningstrygghet där vi arbetar. Vi kan flyttas utan saklig grund. Det skapar utsatthet och en känsla av osäkerhet. Förflyttningar sker och vi får aldrig veta varför, säger Per Andersson.

När det gäller skyddsfrågorna letar klubben efter sätt att arbeta. Bemanningsanställda kan utse skyddsombud, men samtidigt är det viktigt att det inte skapas parallella organisationer på en arbetsplats, anser Per Andersson.

– Om fastanställda och inhyrda håller ihop ordentligt kan vi uppnå något.

Än har klubben inte haft någon direktkontakt med sin arbetsgivare Lernia. Den låtit IF Metalls avdelning sköta det.

Kent Ackholt, ansvarig för bemanningsavtalet på LO, känner inte till någon annan facklig organisation bland LO-medlemmar på bemanningsföretag.

– Det är ju svårt att överhuvudtaget träffas för de för bemanningsanställda. Som regel är de utbokade på olika företag och de kanske aldrig besöker bemanningsföretaget där de har sin anställning.

Tidigare arbetade Kent Ackholt på Unionen, och han kan berätta att det bland de bemanningsanställda tjänstemännen finns tre eller fyra klubbar på de allra största företagen.