Det finns vissa spelare som får nöta mer bänk än andra.

Målvakten Lasse Eriksson till exempel. Mellan 1988 och 1995 var han andremålvakt i landslaget och fick titta på då Thomas Ravelli gjorde sina räddningar.

Lasse hängde en stund i Portugal också. Närmare bestämt fyra år. På en bänk. På planen spelade hans lag Porto boll.

Tro nu inte att det är något fel på Lasse Eriksson. Tvärtom. Han har varit en av Sverige främsta målvakter, känd för sin snabba reaktionsförmåga. En klippa under straffläggningar.

Det var bara det att han inte fick spela så ofta.

Nu är frågan om facket i världen har blivit en sorts Lasse Eriksson.

I veckan satt ett 30-tal facktoppar och politiker på det årliga Anna Lindh-seminariet i Stockholm. De grunnade över hur kapital och arbete ska samsas i en globaliserad värld.

Jaap Wienen, som är näst högsta basen i världsfacket IFS, kom med en berättelse om den globala arbetsmarknaden som … oboy, fick Gamla testamentet att framstå som sansat.

Han talade om de 220 miljoner arbetslösa i världen, om en galet hög ungdomsarbetslöshet och hur den sociala dialogen gång på gång hackar betänkligt. Han varnade för konfrontationer och våldsamma demonstrationer.

Och som om inte det vore nog toppade han med att säga att endast sju procent av arbetskraften är med i ett fack. Det var en mörk berättelse som fick mig att undra om det är dags att tömma strejkkassorna och köpa bag-in-box.

Så tog den tidigare polska premiärministern Wlodzimierz Cimoszewicz till orda.

– Är facken som har förlorat så mycket makt fortfarande en spelare? undrade han.

Jaap Wienen kunde knappast ducka för det skottet.

Han slängde ut en målvaktshandske och sa att det finns förklaringar. Många jobbar oorganiserat i en stor informell sektor och jättelika Kina är en vit fläck på den fackliga kartan. Inom industrin, i Europa och Latinamerika ser det dock bättre ut, sa Jaap. Där har facket mer makt, större betydelse.

Slutsatsen var väl att facket fortfarande är en spelare, i alla fall i vissa matcher.

Det är ungefär som Lasse Eriksson.

Han nötte mycket bänk men ibland var hans insatser helt avgörande.

Som i SM-finalen 1989. En match som avgjordes på straffar.

Malmö FF:s landslagsstjärna Nicklas Larsson la upp bollen på straffpunkten. Lasse Eriksson gjorde sig beredd och lyckades mota bollen.

IFK Norrköping vann SM-guld.