En 43-årig man som misstänks ha utnyttjat bulgariska bärplockare i Mehedeby har häktats misstänkt för människohandel.

Samtidigt varnar bäruppköpare för att det kan bli kaos i de svenska skogarna då allt fler slåss om färre bär.

Mannen, som på måndagen häktades av Uppsala tingsrätt som misstänkt på sannolika skäl, har tidigare varit åtalad för människohandel, också den gången för att ha utnyttjat bärplockare. Men då friades han på just den åtalspunkten.

Mannen nekar till de nya anklagelserna.

Efter larm på larm om missförhållanden i de svenska skogarna infördes förra året nya riktlinjer som gjorde det svårare för företag att utnyttja utomeuropeiska bärplockare.

Arbetsgivarna måste nu visa att de kommer ge bärplockarna en lön, oavsett bärtillgång, för att bärplockarna ska få tillstånd att arbeta i Sverige. Men EU-medborgare behöver inget arbetstillstånd och innefattas därför inte av de nya riktlinjerna.

Enligt LO har därmed problemen förskjutits, i stället för asiater så riskerar nu EU-medborgare att utnyttjas.

– De asiatiska bärplockarna har blivit dyrare, då är lågavlönade europeiska plockare intressanta igen. Det är inte förvånande att det här händer, säger Tord Ingesson som är migrationspolitisk expert på LO.

Hittills har Migrationsverket gett tillstånd till drygt 5 600 utomeuropeiska plockare. Men hur många de europeiska plockarna är vet ingen. Och det är något som oroar bäruppköpare inför den högsäsong som nu drar i gång.

– Med den infrastruktur vi har i dag klarar vi av runt 4 000 bärplockare. Men nu när vi kommer få betydligt fler så ökar risken otroligt mycket att missförhållanden uppstår då det kanske inte finns tillräckligt med vare sig godkända bostäder, bilar eller bär, säger Tommy Innala som är vd på bärföretaget Polarica.

På tisdagen kommer flera möten med anledning av situationen i Mehedeby att hållas, bland annat kommer Bulgariens ambassadör möta representanter för Söderhamns och Tierps kommun.