Jim Moray kan liknas vid en praktisk etnolog som presenterar forskningsresultat i form av klingande toner och ord. Moray gör – förutom att sjunga och spela, ibland komponera och alltid arrangera – någonting unikt: han definierar brittisk folkmusik genom att blottlägga den folkmusikaliska tradition som strömmar igenom (nästan) all populär- och även konstmusik från Storbritannien. Populärmusiken förvandlas till folkmusik och populärsången blir folksång. På albumet Skulk – det bästa hittills, hans doktorsavhandling! – finns ett perfekt exempel: arrangemanget av den traditionella sången ”Lord Douglas”. Det akustiska gitarrspelet, sången och melodin kunde ha hörts på något album med Paul McCartney eller Sting – eller varit musikalisk grund för ett klassiskt stycke av Ralph Vaughan Williams. Mycket traditionellt men inte alls traditionellt, samtidigt. Melodin placeras i folk-, populär- och konstmusik, på samma gång.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Skulk

Artist: Jim Moray
Skivmärke: Ardent Music

Jim Morays nya album Skulk kan avlyssnas på hans hemsida.
Ett par tidigare album, In Modern History och A Beginner’s  Guide, finns på Spotify.

Musikvideo till en av låtarna, ”If It’s True”, på nya albumet. Finns på YouTube.

Hör och se Jim Moray framföra en annan låt, ”Big Love” (skriven av Lindsey Buckingham i Fleetwood Mac), som också finns med på nya albumet. Men här sjunger Moray till komp av enbart av sin egen banjo. Även detta http://www.youtube.com/watch?v=IjgZyOIfPR0.

Se och hör en traditionell låt, ”Horkstove Grange” (fast hämtad från den klassiske kompositören Ralph Vaughan Williams), som också finns på nya albumet. Men i den här live-inspelningen sjunger Jim Moray till eget klaviaturkomp. Också på YouTube.
På YouTube kan man dessutom se och höra en live-inspelning av den traditionella låten, ”Lord Douglas”, som också finns på nya albumet. Fast här sjunger Moray till sin akustiska gitarr.