Ahmadu Jah, som han heter numera, gjorde en ”hemlig” spelning med bl a Goran Kajfeš och Jonas Kullhammar samt döttrarna Neneh Cherry och Titityo Jah på Folk- och världsmusikgalan 2012. Strax efter fick Ahmadu, 75 år, ta emot hederspriset för livslång musikalisk gärning.  Ahmadu Jarr, som han hette då, kom hit på 60-talet. Mitt första starka minne av och med honom är LP:n En dag i Afrika (1975). Ett tidigt exempel på svensk världsmusik och en klassiker i mina öron! Både en barnskiva och en afro-platta för alla åldrar. Ahmadu berättar om livet och politiken i födelselandet Sierra Leone. Han spelar akustisk och elektrisk, traditionell och modern afro. Bland de medverkande barnen finns hans små döttrar. Vad jag tänkte då och tänker nu igen – nu när En dag i Afrika återutgetts digitalt efter att ha varit utgången på tok för länge – är att det låter så personligt. Ahmadu Jarr/Jah skapar sin egen form av afro.

Bengt Eriksson

Veckans CD

En dag i Afrika

Artist: Ahmadu Jarr
Skivmärke: EMI

Ahmadu Jarrs album En dag i Afrika, som nu återutgetts digitalt, finns bl a på Spotify.
Ahmadu Jarr var en av originalmedlemmarna i jazzfunkafro-gruppen Egba. Han medverkar bl a på Egbas debutalbum, också detta finns på Spotify.
Ahmadu Jarr/Jah har sin egen Highlife Orchestra (sång, elgitarr, blås m m och Ahmadu själv på congas och andra slagverk/rytminstrument). Se och hör Ahmadu Jah & The Highlife Orchestra i en live-inspelning från Fasching i Stockholm 2005, finns på YouTube.
En annan live-inspelning med Ahmadu Jah & The Highlife Orchestra från Fasching men här är året 2007. Ahmadu inleder med att spela afrikanskt tumpiano, se och hör också detta på YouTube.
Ännu en live-inspelning. Ahmadu Jarr, congas, spelar dubbelsolo, med John Rauhofer, trummor. Se och hör på YouTube.
På Ahmadus hemsida kan man lyssna på ett album med Ahmadu Jah & His Highlife Orchestra.