I stället för en kvinna blev det en Guy. Förra S-ledaren Mona Sahlins kandidatur till FN-jobbet tog slut snabbt. Vann gjorde LO:s och TCO:s kandidat, britten Guy Ryder.

Mona Sahlin hade kunnat bli den första kvinnan och den första svensken på posten som generaldirektör för FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO (International Labour Organization).

Men trots flitigt kampanjande var hon aldrig ens nära. Av nio kandidater, varav åtta män, åkte hon ut i den Idol-liknande omröstningen redan som nummer två. Efter sex valomgångar vann i stället Guy Ryder.

Redan inledningen på Mona Sahlins kandidatur präglades av dålig tajming. När alliansregeringen i vintras lanserade henne som Sveriges kandidat hade de svenska fackliga organisationerna LO och TCO redan bundit upp sig för Guy Ryder, i dag vice generaldirektör för ILO och tidigare ordförande för världsfacket IFS.

”Jag beklagar att Mona Sahlin inte blev vald till generaldirektör för ILO. Hon har bedrivit en bra kampanj men den här gången bar det inte hela vägen”, skriver arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i en kommentar till valet.

”Den nya generaldirektören står inför stora utmaningar som jag vet att Mona Sahlin hade klarat av på ett alldeles utmärkt sätt”, fortsätter Engström.