Foto: Emma Andersson

Under kongressen passar företag och organisationer på att ställa upp bås med informationsmaterial. En del utställare ger bort presenter, mot en pratstund eller lite jobb i form av att kasta pil eller att skänka en slant till välgörenhet. Arbetet har granskat utbudet på årets kongress, och här är våra favoriter.

LO:s Facket försäkrar satsar på den mest simpla av försäkringar, med förbandslåda och våtservetter för sårrengöring. Förbandslådan innehåller bandage, kompresser och lite plåster. Här finns även möjlighet att tävla om en termosmugg som inte läcker, och som tål lite tuffa tag.

Även Resurstorget satsar på omvårdnad, med ett plåsteretui i genomskinlig plast som man kan fylla på med nya plåster. Det kan behövas eftersom etuit bara innehåller fem plåster, och med mycket papper i kongressväskan kan det bli många paper cuts på delegaternas fingrar innan kongressen är slut.

Foto: Emma Andersson

Ewa Östlund Henschen från Runö utbildnings- och utvecklingscentrum ger bort bokmärken med magnet på, och en bok till dem som har ett gåvobevis i sin kongressväska.

Arenagruppens bord kan man få nyaste numret av tidskriften Arena med sig hem. Den passar även utmärkt i kongressväskan, men är dock lite för tjock för att rymmas innanför handlingarna ifall delegaterna behöver skolka en stund från debatterna.

Aventus gratisprylar kräver lite jobb, men pricka en piltavla lyckades till och med Arbetets reporter med så grillgallerrensaren i illande grönt räknas här som gratis. Med denna kan man rensa gallret såväl på grillen som i ugnen, det finns flera rundade jack att välja mellan så det ska passa allas grillgaller. Fungerar enligt uppgift jättebra.

Stora resan,LO:s ungdomskampanj, ger bort t-shirtar, värmande stjärnor och resetandborstar. En varning utfärdas dock för tandkrämen i resetandborstens fodral, för en del har nämligen bäst före-datumet gått ut. Värmestjärnan är en liten kudde med en aktiveringsknapp som efter att man har brutit den gör att gelén i kudden stelnar och blir varm. Är man snäll kan man få en stjärna till varje vante.

Andra gratisgåvor:gaständare till grillen, vattenkanna med reningsfunktion, dammtrasor och olika modeller av påfyllningsbara plåsterförpackningar, godis och pennor givetvis, glasögontrasa, påsförslutare och sadelskydd.