Den som blir arbetslös ska få 90 procent av lönen i a-kassa. LO-kongressen gick emot styrelsen även denna kongress när den höjda ersättningsnivån röstades igenom.

Flera kongressombud hade talat för motionen. Först ut var Dan Gabrielsson från Kommunal som ansåg att frågan handlade om människosyn.

– Vi tror gott om människor, slog han fast.

– Vi kanske inte lyckas i dag eller i morgon, men det handlar om att ha som strävansmål att ersättningen ska vara 90 prpcent.

Han fick stöd av bland andra Sven Lindkvist från Byggnads.

– Vi har ingenting att förlora. Vi har bara att vinna. Vi har bara att sätta ner foten och kräva vad våra medlemmar är värda, sade han.

Styrelsen som ville behålla 80-procentsnivån, bedyrade att det inte var en fråga om att misstro arbetslösa medlemmar och att man inte heller accepterat regeringens politik. Enligt styrelsen handlar det bara om strategi och prioriteringar.

– Det är bara 10 procent som 80 procent av lönen i dag. Vi vill att alla våra medlemmar ska garanteras 80 procent, sade Wanja Lundby-Wedin, LO:s tidigare ordförande.

Samma motivering använde hon när hon på kongressens första dag förklarade varför LO inte drivit kravet på 90-procents ersättning under den föregående kongressperioden, trots att kongressen gick emot styrelsen och röstade igenom målet även på kongressen 2008. Men styrelsen fick bakläxa av kongressen även denna gång.

Med röstetalen 254 för och 140 mot fattade kongressen beslutet om att återställa a-kassan till 90 procent av den tidigare lönen. Motion från GS avdelning 7 Skaraborg bifölls därmed och beslutet mottogs med rungande applåder.