– Vi behövs mer än någonsin!

Det var budskapet från Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till LO-kongressen. Hon syftade på LO och Socialdemokraterna.

– Inte på mycket längre har det funnits ett så tydligt behov av samling och samarbete som i dag.

Hon målade upp bilden av ett Europa där högern tar krisen som ursäkt sänka löner, försämra arbetstagarnas rättigheter och inskränka de fackliga rättigheterna.

På hemmaplan tycks borgerligheten ”totalt ha tappat kontakten med vad människor vill ha och vad de behöver.” De fyra partierna har delat på olika skeden i livet. Folkpartiet skär ned på gymnasiet, Centern sänker lönerna, Kristdemokraterna kämpar mot bättre förskola och Moderaterna talar om att vi ska jobba till 75.

Arbetarrörelsens svar på det är det samma som alltid har varit: organisera.

– Socialdemokraterna föddes ur den fackliga viljan att med demokratin som verktyg ge alla förutsättningar till ett drägligt och fritt liv. I dag klarar vi inte att utveckla politiken utan de socialdemokrater som är fackligt aktiva.