I dag avgörs det om det blir svart i SVT2 i eftermiddag. Parterna ska under förmiddagen lämna svar på ett medlarbud, och överläggningarna med medlarna pågår.

I går kväll fick Unionen och Almega Medieföretagen ett bud av medlarna. Parterna skulle lämna svar i dag klockan 11. Men Magnus Kendel, chefsförhandlare för Almega Medieföretagen, ville en halvtimme senare inte svara på om Almega lämnat något svar.

– Vi är mitt i förhandlingar med medlarna och jag kan inte säga någonting, sa han till Arbetet.

Om någon av parterna säger nej till budet är tiden knapp för att hitta en lösning. Klockan 16 i dag bryter strejken ut för runt 200 av Unionens medlemmar på public serviceföretagen SVT, SR, UR och Radiotjänst.

En strejk kommer att märkas direkt. Bland annat kommer SVT 2 inte att kunna sända sina program och det blir fler repriser i radion. SVT 1 och Barnkanalen är dock helt undantagna från varslet.

Samtidigt bryter troligen en strejk ut på en tredjedel av landets bilprovningsstationer i eftermiddag. I den konflikten sade Unionen i går ja till ett medlarbud medan Almega svarade nej. Sedan dess har medlarna inte kommit med några nya initiativ och de är tveksamt om de kommer att göra några nya försök.

– Det är ingenting planerat, sa en av medlarna, Inger Örtendahl, till TT i förmiddags.

Om Unionen och Almega Medieföretagen kan komma överens kan det dock påverka även bilprovningskonflikten positivt eftersom stötestenarna till stor del är gemensamma i de båda konflikterna.

Arbetsgivarna vill slopa eller i alla fall minska de garanterade löneökningarna till alla, vilket facket säger nej till. Och Unionen kräver att få 0,2 procent extra löneökningar i kompensation för att det inte blev några kompetenskonton enligt uppgörelsen i den förra avtalsrörelsen, vilket arbetsgivarna nej till.